От 1 март влязоха в сила нови, по-високи цени на наемите в студентските общежития на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Със сигурност това не е внезапно решение. Това е решение, което е взето от ръководството отдавна, но е отлагано с годините.

Това заяви в интервю пред БГНЕС Радослав Христов, председател на Студентски съвет при Софийски университет „Свети Климент Охридски".

Христов обясни, че това решение е трябвало да влезе в сила още по време на Ковид пандемията от 2020 г., но дори тогава със съвместни усилия са успели да задържат цените на наемите и не е имало повишение. Той напомни, че по време на пандемията студентите не са плащали и сметки за общежитията.

Двойно повече чужденци учат в българските университети

Председателят на Студентски съвет при Софийски университет „Свети Климент Охридски" коментира и защо от 2007 г. насам наемите на общежитията към СУ не са актуализирани.

"Идеята толкова години да не бъдат увеличавани наемите е с цел да не се утежнява джоба на студентите. Затова е отлагано максимално в годините“, обясни Христов. С оглед на високата инфлация и това, че продължават ремонтите в общежитията, се е наложило наемите да бъдат увеличени, за да може да бъде продължен процесът на обновяване и подобряване на условията на живот на студентите.

istock
istock

По отношение на това с колко лева ще се оскъпят наемите на общежитията, Христов посочи, че са направени предварителни изчисления на всяка една стая в квадратура.

"Увеличението на наемите е в размер от 6 лв. до 10 лв. за двойни и тройни стаи. Има и гарсониери, където увеличението ще бъде от 10 лв. до 15 лв. Увеличението е минимално и въпреки че цените в момента скочиха, наемите на общежития към Софийски университет „Свети Климент Охридски" продължават да бъдат най-ниски след увеличението", подчерта той.

Кога държавата плаща кредитите на студенти и докторанти

Христов не изключи вероятността да има недоволни студенти заради увеличението.

"В момента това, което наблюдаваме е, че доста голяма част от колегите нямат проблем с това, защото увеличението е минимално", каза той и уточни, че целта е била да има минимално увеличение, а не драстично повишаване на наемите.

"Това зад което заставаме ние и ръководството е, че идеята е да се подобряват условията за живот на студентите.", подчерта той.

Предприети са и мерки и за асансьорите, които функционират в общежитията.

"Сега ще бъдат подменяни тези асансьори, които не подлежат на ремонт, защото асансьорите са от момента на построяване на общежитията. Толкова години те не са сменяни и на някои от тях частите им не могат да бъдат намерени или не се произвеждат", каза Христов. В момента тече подготовка на финалната права за обявяване на обществена поръчка за подмяна на асансьорите.

Ремонтират ученически общежития със 151 млн. лева

Инфлацията ще засегне и цените в столовете на студентските общежития. В момента една супа, основно и десерт струват 2 лв., а с увеличението това тристепенно меню ще струва 3 лв.

"Идеята е освен да вървим в крак с инфлацията, да се подобри качеството на храната. Просто цените на суровините са изключително високи в момента, и въпреки това те стават от 2 лв. на 3 лв. и пак храненето ни на стола е най-ниско , защото на други места е по 3,50 лв. - 4 лв.", обясни експертът. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg