За не по-малко от 1880 лв. минимална месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища настояват от Националният браншов синдикат „Висше образование и наука" (ВОН-КНСБ), Съветът на ректорите, Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и Синдикат „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“. Организациите са изпратили писмо с исканията си до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщава председателят на ВОН-КНСБ проф. Лиляна Вълчева.

По думите й изпратеният документ е в отговор на писмо от министъра до социалните партньори.

Какви стипендии дават за успех на студентите

Друго искане на организациите е за увеличение на размера на стипендиите на студентите. Към момента минималната е 85 лв., а максималната – 180 лв. В писмото си до министъра социалните партньори настояват те да бъдат увеличени до съответно 120 и 200 лв.

„Не приемаме дискриминационния подход на правителството, защото  увеличението на заплати  за учителите е от месец януари 2023 г., за академичния състав от месец август, а за стипендиите на учащите - от 1 юли, които за държавните висши училища реално ще са от месец септември или месец октомври т.г.“, гласи част от писмото до министъра.

istock
istock

Синдикатите, ректорите и студентските съвети пишат още, че не приемат факта, че с нарастването на брутния вътрешен продукт, средствата за образование, в това число за висше образование и наука, намаляват от 4,5 процента на 4,1 процента. Това е на фона на обявеното от правителството, че образованието е национален приоритет, пишат още организациите.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg