От 15 септември родителите сами ще преценяват дали да пускат децата си в ясла или детска градина, като на децата няма да им се пишат отсъствия.

За първи път децата, които след ваканция се завръщат, не е необходимо да носят медицински документи. Това съобщи директорът на Дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева.
 
"Единствено медицински документи са необходими за децата, които за първи път ще влязат в детска градина или ясла.

Останалите могат да бъдат изпращани, без да носят медицински документи“, обяви тя и добави, че се съобразяват с указанията на институциите, които към момента нямат такива изисквания за посещаващите досега детски заведения.
 
Тя уточни, че 10 000 деца чакат за място в детска градина в София. Над 3000 нови свободни места ще бъдат обявени на първото текущо класиране, което ще се проведе на 29 август:
 

istock
istock

"Най-голям е недостигът за децата в яслени групи. Системата показва, че между класиранията от май до края на юни се появиха нови кандидати. Основният ни ангажимент е насочен към децата на 3-6 годишна възраст.

Приеха задължителната предучилищна за 4-годишните

Тази година отчетохме, че и при тригодишните има недостиг, малко над 1500 места“, посочи Минчева и добави, че най-много места не достигат в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село", а в последните няколко години и в район "Витоша".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg