Четиригодишните деца ще подлежат на задължителна предучилищна подготовка.

Това подкрепи на първо четене мнозинството в Народното събрание с промените в Закона за училищното и предучилищно образование. 

Без такса за детските градини ще са деца на социално слаби семейства, а на училищата се предоставя законов регламент при необходимост да провеждат до 20% дистанционно електронно обучение.

В представяне на мотивите заместник-министърът на просветното ведомство Таня Михайлова защити тази идея:

"Тази политика е насочена към всички деца, а не към конкретна група, тъй като ползите от нейното въвеждане са свързани с полагането на основите за учене през целия живот и придобиването на умения, които са съществени за реализацията не само в следващите етапи на образование, но и на пазара на труда".

Три варианта за началото на учебната година у нас

От ГЕРБ заявиха пълна подкрепа за промените, БСП и "Воля" отказаха да ги подкрепят, предаде БНР. 

istock
istock

Законопроектът предвижда и отпадане на таксите за детска градина за социално слаби семейства. Милен Михов от ВМРО обаче настоя за разширяване на обхвата:

"Може да се приеме един таван за безплатната детска градина за 4-годишните, който приблизително е равен на средния доход за страната, който условно можем да го кажем, е 1200 лева, един процент около 70-75 процента от българските граждани в следващата година е да бъдат подпомогнати с безплатна детска градина от 4-годишни".

От БСП настояха за премахване на таксите за всички деца и се противопоставиха на задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца. Социалистът Евдокия Асенова посочи:

"Имаме ли гаранции за всички заинтересовани участници в процеса - деца, родители и учители, че предлаганата мярка може да бъде приложена навсякъде". 

От своя страна социалистът Иво Христов оспори, както задължителната подготовка за четиригодишните деца, с мотива, че се противопоставят различните социални групи в обществото, така и регламента за дистанционно обучение.

Обсъждат безплатна детска градина за всички

"Българското мнозинство в момента ще трябва да плаща, защото това всичкото ще дойде през нашите данъци, за това да вкара една част от все още малцинството  - техните деца, за най- елементарното нещо"

От ДПС подкрепиха законопроекта, но също поставиха под въпрос готовността на държавата с оглед на недостига на детски градини - проблем, който откроиха и от партия "Воля" 

Приетите на първо четене изменения предвиждат 3-годишен гратисен срок за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца 

Депутатите ще разгледат днес и промените в Закона за военното разузнаване, внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти, според които Служба „Военна информация“ се преименува във Военно разузнаване. Окончателно ще бъдат разгледани и поправките в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, чрез които се създава Държавна петролна компания. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg