Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в България проведе среща с директора на "Студентски столове и общежития" (ССО) Сергей Миланов. Срещата беше водена от председателя на НПСС Даниел Парушев, като участниците и инициаторите в нея бяха членовете на постоянната комисия към НПСС по социално-битовите въпроси на учащите, както и присъстваха представители от други университети, съобщиха от НПСС.

Даниел Парушев направи кратък анонс в началото за постигнатите досега от НПСС успехи, а именно за извоюване на средства за увеличаване на докторантската стипендия от 500 лв. на 750 лв. и след това от 1 юли на 1000 лв., а в същото време в рамките на няколко месеца и за вдигането на субсидията за леглоден и храноден - съответно от 1,30 лв. на 1,40 лв., и от 3,60 лв. на 5 лв., с предвиждане за повторно вдигане на 2,00 лв. и 7,00 лв. с ново постановление на Министерския съвет.

Близо 3500 зрелостници ще получават стипендия от 100 лв.

От НПСС настояват наемите за общежитията да не бъдат вдигани, а Сергей Миланов увери, че наемите няма да бъдат повишавани заради извоюваните средства от НПСС в размер на близо 2 млн. лв.

НПСС поема няколко ангажимента пред студентската общност: ще настоява пред всички ректорски ръководства наемите на студентските общежития да не се вдигат през следващата учебна 2022/2023 година; ще настоява за отпускане на средства за ремонт на студентските столове и студентските общежития в София, Пловдив, Русе, Велико Търново и в други градове.

Фирми ще осигуряват работно място на бъдещи висшисти

От Националното представителство на студентските съвети гарантират, че "всички колеги ще получат своите компенсации за ток през учебната 2021/2022 година, които бяха издействани от НПСС през  февруари".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg