„При 24 от 28 области, които са вече в червено, локален подход няма как да се прилага. Трябва да се вземе решение на национално ниво.“ Това каза пред БНР Лилия Стоянова от „Учители за безопасно образование“.

От неформалното обединение отново поискаха децата да се приберат у дома за дистанционно обучение.

Стоянова определи данните за заболели и карантинирани ученици и учители като „меко казано плашещи“. В ситуацията, в която се намираме в момента, ще бъде по-добре всички деца да се обучават онлайн, посочи Стоянова. Електронното обучение в България е на отлично ниво, изтъкна тя.

Учители не искат децата в клас

Редуването на двете форми на обучение и това, че малките ученици до 4 клас ходят присъствено на училище е довело до нарастване на случаите на коронавирус у нас, смята Стоянова.

istock
istock

„Никой не спори дали присъственото, или електронното обучение е по-добро в случая. Тук трябва да се направи нужния компромис, за да бъдат съхранени човешки животи. Митовете от началото на епидемията, че децата не се заразяват или боледуват леко и безсимптомно, вече са развенчани“, коментира Лилия Стоянова.

Присъственото обучение зависи от ваксинацията на учителите

Както при родителите, така и при учителите мненията са поляризирани, отбеляза Лилия Стоянова. „Едните предпочитат присъствено, други се притесняват и апелират за електронно обучение.“

Относно ваксинацията на преподавателите тя уточни, че около 30% е делът на желаещите да се ваксинират учители.

Ние бяхме във втора фаза. За съжаление обаче има още колеги от тези 30%, които не са получили и първа доза.“

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова също предлага дистанционно обучение за учениците от 5 до 12 клас и намалено работно време за заведенията.



"Предлагам въвеждането на мерките заради рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19
на територията на Столичната община. Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година, когато започна стръмен ръст на хоспитализациите. Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191. Със заповед на здравния министър болниците в София разкриват допълнителни места за болни с коронавирус", написа Фандъкова във Facebook.

Мерките ще бъдат обсъдени на заседание на софийския щаб за овладяване на разпространението на COVID-19. Ако бъдат приети, те ще останат в сила до 26 март.

"Всички родители на деца, които посещават ясли и детски градини, могат да се възползват от възможността за служебно извиняване на отсъствията им, което беше позволено от МОН по искане на софийския щаб", припомня столичният кмет. Окончателното решение на щаба ще бъде взето след заседанието днес следобед.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg