Около 1000 семейства по данни на Асоциацията за домашно образование обучават децата си у дома. Тази алтернативна форма изисква доста по-активен ангажимент от страна на родителите.

У нас децата може да посещават училище като частни ученици и след това да се явяват на изпити. Повечето от тях обаче взимат сертификати от американски или английски институции, където традициите в домашното образование са повече от половин век.

Вижте здравните документи, нужни за градина и училище

Пандемията накара много родители да преосмислят традиционния начин на обучение в училищата. От Асоциацията за домашно образование у нас обаче не съветват това да бъде мотив да се избере подобен начин децата да получават знания вкъщи.

Адвокат д-р Виктор Костов - проект „Свобода за всеки“: "Характерното при него е, че то е организирано и ръководено от родителите, организирано е у дома. Обикновено единият родител работи, а другият отговаря за организирането на учебната програма", коментира пред БНТ адвокат д-р Виктор Костов - проект „Свобода за всеки“.

istock
istock

Философията на домашното образование е коренно различна и няма нищо общо с дистанционното обучение, на което преминаха българските ученици в края на миналата учебна година заради пандемията.

Вкарват заразени ученици в изолационни стаи

Димитър Пейчинов има две деца, живее в село Медово и вярва, че родителите могат сами да се справят с обучението. "За мен образованието не е само знания, а също и това, което е добро, което е начин на мислене, критично мислене. Понякога тези неща не могат да се предадат добре в училище", споделя той. .

Теодора и Магдалена вече са студентки, били са домашни ученички. Едната продължава образованието си в Китай, а другата ще учи програмиране у нас.

istock
istock

"За мен беше много голяма свобода. И другото, на което се научих, най-вече на отговорност, относно моето собствено време и какво правя аз с него. Никой не ми е виновен, когато аз не се справя и съответно когато се справя пак аз съм си отговорна за това", казва Теодора Петкова.

Компенсации за родители с неприети деца в градините

"Аз съм ходила на училище до 4 клас, след това станахме домашни ученици с братята ми. Но си спомням, че ученето ми зависеше от учителите. Т.е. ако не се изискваше от мен в училище, аз нямаше да седна да уча вкъщи. Когато останах вкъщи, в мен се разви едно желание аз да искам да уча, без да имам някаква външна намеса и започнах да виждам колко важно е всъщност аз да се развивам. Това е главната разлика", споделя и Магдалена Георгиева.

У нас за последните пет-шест години броят на семействата, които обучават децата си вкъщи, се е увеличил неколкократно. Родителски общности вече има в Пловдив, София и Варна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg