Два дни допълнителен годишен отпуск при ваксиниране срещу коронавирус, предлагат синдикатите в образованието. Той може да се ползва след първа или втора игла. Идеята е обсъдена на Отрасловия съвет по образование и е била подкрепена от Министерство на образованието.

Против това предложение са се обявили от директорите и Съюза на работодателите в системата на народната просвета (СРСНПБ), както и от частните училища.

Към момента 40% е обхватът на ваксинацията на работещите в системата на образованието. От МОН искат да активират кампанията с включване на лидери и регионални срещи.

Гърция дава по 150 евро на младежи да се ваксинират

Съюзът на работодателите застанахме на позицията, че учителите са здравомислещи, интелигентни и образовани хора и могат да взимат самостоятелни решения за себе си и своето здраве, съобщава в профила си директорът на 119 училище в София и съветник към МОН Диян Стаматов.

istock
istock

На отрасловия съвет е разгледан и проблемът с профилактиката и рехабилитация на педагогическите специалисти. Изразена бе принципна подкрепа от социалните партньори. Наредбата ще започне да действа след съгласуване с Министерство на здравеопазването.

Приело се е да не се удължава учебната година със седмица/и за други дейности, както и да се създаде нова работна група за синхронизиране на нормативните документите и намаляване на административната тежест.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg