Вместо по 100 000 ваксини на ден бройката в Гърция падна на 85 000, затова правителството реши да стимулира гражданите да се ваксинират, включително и като предлага пари.

От 15 юли всички ваксинирани лица на възраст под 26 години ще получат по 150 евро. Сумата се изплаща дигитално след първата доза и може да се използва за закупуване на билет за кораб, влак или самолет, за настаняване в хотел или за билети за концерти и музеи.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви инициативата за „пропуск към свободата”, от който могат да се възползват около 940 000 млади хора, пише „Дойче веле”.

Ще пробие ли делта вариантът на Covid-19 и у нас


Решението, обаче не се приема еднозначно от гражданите. За някои идеята е „страхотна” и те са побързали да се възползват от предложението и да си запишат час за ваксиниране. Други я приемат като „безобразие”. Според трети който отказва да се ваксинира, няма да го направи дори и срещу заплащане.

istock
istock

Някои приемат идеята за 150 евро като „подкуп” и смятат, че правителството би трябвало да вложи средствата за закупуване на повече автобуси, за да не се налага хората да пътуват притиснати един до друг и да се заразяват по-лесно.

Оказва се, че в Гърция до началото на юли са ваксинирани само 62% от гражданите на възраст между 50 и 60 години, въпреки че имаха възможност да си запишат час повече от два месеца. До 5 юли са ваксинирани почти 4 млн. гръцки граждани, което е малко повече от една трета от населението. Това е далече под очакванията преди началото на ваксинацията. Първоначално правителството искаше да ваксинира най-малко 50% преди откриването на туристическия сезон в средата на май, но отначало нямаше достатъчно ваксини, а сега липсва готовност за ваксиниране.

Привилегии за ваксинираните в Гърция

Освен финансовият стимул за младите хора правителството обяви придобивки и за останалите напълно ваксинирани, както и ограничения за онези, които не са ваксинирани.

istock
istock

От 15 юли собствениците на заведения имат право само да решат дали да пускат само ваксинирани лица в кафенетата, баровете или ресторантите и ще могат да напълнят до 85% от капацитета на заведенията си. Другият вариант е да предложат „смесени” помещения с 50% от капацитета.

Ще има възможност за избор, обявиха от правителството в края на юни. Единият вариант е търговски и хранителни обекти, в които ще бъдат допускани само напълно ваксинирани или лица, преболедували COVID-19, и смесени помещения, в които ще се допускат и неваксинирани лица. Собствениците сами ще решат кой вариант да предпочетат.

Влизаме през още един пункт в Гърция

Това решение също е нееднозначно прието от собствениците на заведения, някои от които смятат, че няма нужда от повече дискриминация. Ваксинирането в Гърция не е задължително.

istock
istock

Само напълно ваксинирани лица ще бъдат допускани на стадионите, които са отворени от 1 юли. Това беше съобщено за пръв път от собственика на футболния клуб „Олимпиакос” Вангелис Маринакис за стадиона в Пирея, след което правителството обяви същото за стадионите в цялата страна. От 15 юли неимунизираните лица трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус за влизане на закрито - т.е. клубове, дискотеки, концертни зали и др., както и за кина и театри на открито, където се събират много хора.

Гръцките власти връщат от днес част от ограниченията върху дейността на ресторантите, нощните клубове и баровете. Решението беше взето заради рязък скок на новозаразените с коронавирус. 

От днес заведения ще работят само със седящи клиенти и в съответствие с определените правила за капацитета. На нарушителите ще се налагат тежки глоби, включително спиране на дейността им. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg