Родителите на децата, които не са приети в ясла, заради недостига на места, да получават компенсации от близо 300 лв. на месец.

Такова предложение до председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков е направено от неправителствената организация Дискусионен клуб за социална местна политика (ДКСМП).

Такава иде вече се обсъжда за децата, които не са приети в детска градина. Предложението на организацията е то да важи и за децата, неприети в ясла.

Според вносителите, за да не се стигне до парадокс жители на Пазарджик да тръгнат да кандидатстват за детска градина в София с цел източване на средствата, е добре да се въведе изискване родителите да имат постоянен адрес в София от поне 2 години.

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че  максимум 300 лева ще получават родителите, чиито деца не са приети в детска градина. Компенсациите ще се дават за родители с деца на възраст от 3 до 6 години.

istock
istock

Размерът на компенсацията няма да надвишава месечният размер на средствата от държавния бюджет за издръжка на дете в предучилищна възраст.

Компенсации за родители с неприети деца в градините

За децата на 5-6 годишна възраст той е около 3600-3700 лв. на година, а за 3 и 4-годишните - около 3400 лв. на година.
За прилагане на мярката от 2021 година ще са необходими до 10 млн. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg