Нови такси за кандидатстване и обучение на студенти и докторанти за новата академична 2021/2022 година предвижда Проект на Решение на Министерския съвет, качен за обществено обсъждане.

В държавните висши училища средната такса за кандидатстване за следващата година ще е в размер на 45 лева при средна такса за обучение 1090 лева. В сравнение с тази година таксата за кандидатстване е 50 лева, а за обучение 950 лева.

Новите суми са утвърдени въз основа на постъпили предложения от страна на академичните ръководства, пише в мотивите към проекта.

Стипендии за студенти, избрали да учат социални дейности

Таксите за кандидатстване и обучение в БАН и научните организации през следващата година остават непроменени – съответно 30 лева за кандидатстване при средна такса за обучение на докторанти – 460 лева.
 
Въвежда се и механизъм за изчисляване на средствата за компенсиране на разходите за освобождаване от такси за учебната 2021/2022 г.

МОН
МОН

МОН
МОН

МОН
МОН

МОН
МОН

МОН
МОН

МОН
МОН


Средствата се определят от средния размер на таксата за обучение по приоритетни направления и защитени специалности за изминалите 4 учебни години по броя на приетите студенти (редовна и задочна форма), индексирана с процента на увеличение на средствата за издръжка на обучение за бюджетната 2021 г. спрямо 2020 г.

Всички такси може да видите тук.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg