Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" анализира внимателно финансовата ситуация на образователните институции в страната и отчете, че функционирането на огромна част от тях е критично. Това се казва в писмо-предложение от синдиката с председател д-р Юлиян Петров, до премиера, до финансовия и образователния министър, и до Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.
 
"Лавинообразното нарастване на средствата за издръжка, като цени на ток, енергийни източници, строителни материали, храна и други поставя огромен риск, не само за нормалното функциониране на образователните институции, но и за затваряне на училища и детски градини, поради невъзможност да плащат непосилните разходи за издръжка, както и да бъдат лишени от възможности за аварийни ремонти и частично обновяване на материалната база", заявяват от образователния синдикат.
 
От него отбелязват, че преходните остатъци, които даваха известни финансова сигурност на училищата, които ги имат, отдавна се изчерпаха. За съжаление, набира скорост друга порочна практика в много общини да се задържат средства по единните разходни стандарти (ЕРС), които по закон трябва веднага да се трансферират в училищните бюджети. Това забавя последното увеличение на учителските заплати от 12,3 процента, се казва в писмото.
 
Синдикатът "Образование" припомня, че според чл. 26 от Колективния трудов договор (КТД), подписан от министъра на образованието и социалните партньори, единните разходни стандарти за 2022 г. се увеличават с не по-малко от 20 процента, нещо, което досега не се е случило. Увеличението на ЕРС, при рекордна инфлация, беше малко над 10 процента.
 
Затова Синдикатът "Образование" предлага на премиера, на финансовия министър, на министъра на образованието и на науката, и на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество: при актуализация на държавния бюджет да бъдат заложени средства за увеличение на единните разходни стандарти с поне 30 процента. Да бъде увеличена издръжката на образователните институции с не по-малко от 30 процента, през ЕРС.

Да бъдат увеличени работните заплати на работещите в сектора с не по малко от 15 процента, за да се гарантира постигнатият ръст през последните пет години от 125 процента над средната брутна работна заплата за страната.

Едва 25% от работещите в системата на средното образование са с увеличени заплати

От синдиката настояват държавата незабавно да предприеме действия за диференцирана данъчна политика към образователните институции, защото те се третират като търговски предприятия.

istock
istock

"Нека да се освободят от ДДС средствата за издръжка - ток, парно, вода, ремонти и др. Нека училищата и детските градини да престанат да бъдат най-желаният за Министерството на финансите генератор на ДДС! Защото това са парите за нашите деца. Държавата незабавно да предприеме законови промени, като освободи образователните институции от данък сгради и такса смет", се настоява в писмото.
 
В него се казва, че Синдикатът "Образование" е безкрайно обезпокоен от съществуващата ситуация, която може да доведе до протестни и стачни действия, но най-лошото би било затваряне на училища и детски градини от септември 2022 г., поради липса на финансови средства.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg