Бум в търсенето на частни уроци след 7 клас. Това отчитат образователните школи два месеца преди изпитите за външно оценяване.

Изискванията за резултати, от които зависи и приемът в елитните гимназии, засилиха сериозно интереса към допълнителната подготовка през последните години. В същото време уроците са поне с 20% по-скъпи от миналата пролет.
 
На 13 юни ще се проведе изпитът за външно оценяване по БЕЛ, а на 16-и – по математика. Национално изследване показва, че 50% от родителите на ученици от 5 до 7 клас са принудени да плащат за частни уроци по един или повече предмети.
 
Според образователния експерт Марияна Банчева истерията с частните уроци е породена именно от изпитите за Национално външно оценяване, тъй като те са едновременно оценка на резултатите на седмокласниците, и от тях зависи приемът в т.нар. елитни гимназии. Интересът към частните уроци се засилил и след продължилото няколко години дистанционно обучение, отчитат експертите.

Бум в цените на тетрадки и учебници

През последната година расте не само интересът към частните уроци сред седмокласниците, но и цената на допълнителната подготовка.

istock
istock

Бърза проверка на офертите в школите показва, че през последните две години на пандемия частните уроци са поскъпнали с между 20 и 50%. В някои от обучителните центрове актуализация има дори и между двата срока.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg