Тази година първият учебен ден ще бъде по-скъп, показва сметката. Родители и търговци изчисляват, че разходите за подготовка на учениците са с около 20 на сто повече спрямо миналата година. Най-голям е ръстът в цените на тетрадките и канцеларските пособия, информира NOVA.
 
Най-голям разход традиционно са учебниците и учебните помагала. За учениците от 1 до 7 клас учебниците са безплатни. За помагала обаче ще трябва да се отделят между 70 и 100 лева, изчисляват търговци. Родителите на по-големи деца ще трябва да дадат пари и за самите учебници - т.е. още около 200 лева от бюджета. Вторият по големина разход това е раницата като цените варират в зависимост от марката и модела - най-евтините започват от 50 лева, а най-скъпите достигат 300 лева.
 
Антикварните книжарници регистрират бум в търсенето на вече използвани пособия.
 

„Учебниците станаха толкова скъпи, че предпочитат втора употреба. Да са 2-3-5 лева надолу. Тази година виждам, че учебниците са повишени с 3,4 до 5 лева на бройка. Дори се случва да се запази седмица до 10 дни от даден родител и го изчаквам да си получи заплатата”, разказва Маргарита Лозева.
 
За тези обаче, които ще правят пълен пазар за ученика, сметката ще излезе по-висока отпреди - дори само за най-необходимото, казват търговци.

Частните уроци поскъпнаха

„Ако миналата година примерно е било 100-120 лева, тази година под 150 лева няма как”, казва Иван Георгиев. Като в тази сума не се включват учебниците и помагалата.

istock
istock

„Може би 30 до 40% е при тетрадките. При раниците също има покачване, но не е чак толкова голямо. Почти всички стоки, които идват, нови доставки са с нови цени”, казва Георгиев.
 
Така най-евтина тетрадка от 20 листа вече е с цена от около 80 ст., вместо досегашните 60. Блокчета за рисуване скачат от 60 ст. на 1 лв. А раница, която миналата година е струвала 80 лв., сега е с етикет от 120 лв.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg