Министрите на здравеопазването и на образованието проведоха среща с представители на родителски организации, по време на която са били обсъдени най-често задаваните родителски въпроси относно възможността децата им да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове.

Целта на антигенното тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболеваемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. 

Вълчев: Учениците може отново да се върнат у дома


По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение, посочват от просветното министерство след срещата с родителите.

Тестването ще бъде проведено сред желаещите ученици от 1 до 12 клас. То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите и няма да се прави в детските градини. 

istock
istock

За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители. За всяко отделно училище ще бъдат определени времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването, което може да предизвика локален дискомфорт, посочват от просветното министерство.

Помощта за ученици от 1-ви и 8-и клас може да се дава и в натура 

Повторен PCR тест след антигенния ще се назначава, само когато има предписание за това от медицинско лице. 

Към момента не се предвиждат тестове за антитела сред учениците и учителите. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg