4-годишните тръгват задължително на училище от 2020 година, а не от тази, както предлагаше образователния министър Красимир Вълчев.

Това предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, публикувани за обществено обсъждане.

Причината – общините ще имат 2 години да създадат нужните условия.

Социално слабите семейства, от които са основният дял необхванати и преждевременно напускащи образователната система деца, ще получават помощи за таксите.

За тази година предвидени 10 млн. лв, които ще отиват и за подпомагане на заплащането на такси от родителите на 4-годишни деца.

istock
istock

В момента 78% от тях посещават детска градина, като за тях нищо няма да се промени и основният метод на учене ще остане игровият, уточняват от просветното ведомство.

Заради мярката се очаква с допълнително между 8000 и 10 000 да се увеличи броят на децата в детските градини. Той ще бъде поет от новите градини, които се строят, твърдят от образователното министерство.

Спряха детските надбавки на стотици родители

Предвидено е за три години да се изградят 70 нови забавачки в цялата страна.

Така до 2-3 години може да бъде преодолян недостигът, с изключение на София.

В столицата в момента няма места в градините за 160 четиригодишни деца, а в яслите – за над 6000. Тази година ще бъдат построени 5 нови градини, с 53 групи за 1325 деца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg