Критерият за уседналост ще влезе в сила през септември и няма да важи за предстоящото голямото класиране през май месец тази година за прием в ясла или детска градина. .

Това заяви зам.-кметът по култура и образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов.

От септември бонуси за постоянен или настоящ адрес в София и в административния район на детската градина ще се дават само, ако регистрацията е от поне година. Ако е от над 2 години - точките ще са повече.

„Първото генерално класиране с този критерии ще бъде през месец май 2021 година”, посочи Чобанов за БГНЕС и добави, че това се случва, защото при обсъжданията в комисиите на Столичния общински съвет и по желание на родители е било прието да има гратисен период от 2 години преди уседналостта да влезе в сила.
 

istock
istock

Зам.-кметът каза още, че ще бъдат разкрити по 3 допълнителни места в група в няколко детски градини в София, където средномесечната посещаемост пада под законоустановената.
 
„Като цяло, независимо от грипния сезон, средната посещаемост много рядко пада под изискуемия по наредба“, заяви Чобанов.
 
Той коментира и появилата се информация за групи в детски градини с по 40 деца.

Столичани вече може да си плащат данъците

Родителите имат право, ако децата са по-малки от по-малката група да отидат в по-голямата. Тук става дума за групи с прием отпреди няколко години, когато имаше възможност да бъдат добавени до 10 деца.

Конкретният случай, който беше цитиран, беше спекулативно представен, тъй като там имаше 6 деца от по-малките, чиито родители имат право да преместят при по-големите или в сборна група“, уточни той и добави, че категорично иска да опровергае, че този специфичен случай е масов.
 

istock
istock

Зам.-кметът обяви, че през тази година Столичната община има рекордна инвестиционна програма, насочена към разширяването на капацитета на системата на яслите и детските градини.
 
„Ще се работи по 16 обекта, като за 11 от тях средствата са осигурени и сме в изпълнение на дейностите. За 5 обекта ще получим финансиране от държавата, като вече сме изпратили писмо до премиера Бойко Борисов“, уточни Чобанов.

По думите му има 3-годишен гратисен период, през който ще се строи усилено, за да могат да бъдат обхванати и 4-годишните деца, за които предучилищното образование става задължително от догодина.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg