Върховният административен съд отмени разпоредбата от общинската наредба, според която дори и детето да не е ходило на градина, родителите му дължат половината такса – 30 лева, за да си пази мястото.

След решението на съда родителите в София вече ще плащат само за тези дни, в които детето реално е посещавало забавачка в съответния месец.

Държавата ще плаща занималня за децата на работното място

Решението на съда е от 13 ноември и е окончателно. То на практика се прилага още от декември.

В момента таксата за детска градина в София е 60 лева на месец, а преди влизането в сила на съдебното решение беше задължително да се плаща поне половината от тази сума дори и присъствията му да са по-малко или въобще да не е ходило на градина.

istock
istock

За да не се плаща за дните, в които детето не ходи на градина, отсъствията му трябва да са по уважителни причини - болест или семейни причини, каквато е и практиката в момента.

Според решението на съда въвеждането на тази такса, която е определена в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги противоречи на няколко закона, тъй като не се плаща за реално използвана услуга, а за възможността тя да се ползва.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg