Безплатни занимални за децата на работното място на родителите, предвижда нов проект на социалното министерство.

От услугата ще могат да се възползват и семейства, чиито деца не са приети в ясла или детска градина
, предава NOVA.
 
Катерина е майка на три деца и работи в спешното отделение на столичната Окръжна болница. Смените ѝ често са от ранни зори до късно през нощта. Тя трудно успява да съчетава грижите за децата и тези за пациентите.

Бонус към заплатата, ако детето ти е с добър успех

„Мъжът ми пътува често в командировки. Понякога ми се обаждат от градината и ми казват, че някое от децата има температура и няма кой да го вземе", разказва Катерина Мишева.

От лечебното заведение ще са сред първите кандидатстващи по новата програма. Вече са намерили и подходящо място за бъдещия детски кът. Надяват се така да привлекат повече млади кадри, от които се нуждаят.

„Хубаво е да си спокоен, че докато изпълняваш професионалните си задължения, детето ти е на другия край на болницата и има кой да го гледа”, коментира Анна Николова, началник на "Спешното отделение" в УМБАЛ "Св. Анна".
 

istock
istock

Бюджетът на новата услуга е 15 милиона лева. По разчет на социалното ведомство парите ще стигнат за изграждане на детски центрове в около 200 фирми.

Идеята е родителите да могат да се възползват от услугите на детския център целодневно или почасово, както и по време на ваканциите на учениците.
 
„За нас това е добър стимул и може би индиректно ще повлияе и на темата за фалшивите болнични”, добавя  Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.  
 
Подобна занималня, макар и частна, вече работи в сградата на КНСБ. Грижи се полагат за около 50 деца, за които е осигурено хранене и подготовка на домашните.

Вдигат подоходния критерий за получаване на детски надбавки

„Работното ни време е съобразено със самите служители. Идвайки на работа те са спокойни, може да си оставят детето и след това да си вършат работните задължения”, разказва Спас Кръстев, управител на детски център.
 
Парите за новата програма ще отидат за оборудване на занималните и заплати на детегледачите за една година. При успех на проекта се предвижда той да бъде продължен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg