Местните данъци и такси в София вече могат да се плащат онлайн.

От днес желаещите да си платят данъци могат да го направят и в касите на районните данъчни отдели или по банков път, съобщават от Столичната община.

Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС е 30 април, при условие, че цялата дължима сума се внесе наведнъж. До края на април е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци.

Колко събра НАП от данъци и осигуровки

Ако местните данъци и такси се плащат на части, има сроковете, в които това трябва да се направи, без да се начислява лихва за забавяне. За данък недвижими имоти и данък МПС до 1 юли - първа вноска, и до 31 октомври - втора вноска. Такса битови отпадъци може да плати на четири вноски - 30 април, 1 юли, 30 септември и 30 ноември.

istock
istock

Колко дни в годината работим, за да си платим данъците

Плащането може да се извършва във всеки от 22-та данъчни отдела на Столичната община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Всички каси разполагат и с ПОС устройства за плащане с дебитни или кредитни карти.

Онлайн справки за дължимите местни налози и плащане може да се правят през страницата на Столична община.

Съобщенията за дължимите данъци и такси по данъчните партиди ще бъдат отпечатани и разпратени до собствениците в следващите дни. Хората, които са се отказали от хартиени съобщения и са предоставили имейл, ще получат информация за местните си данъци и такси на електронната си поща.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg