За една година са спрени детските надбавки на 213 семейства от Шуменска област.

Причината - установено е, че децата им са направили пет неизвинени отсъствия от училище за един месец или са отсъствали 3 дни от задължителната предучилищна подготовка.

Данните са за месеците септември, октомври и ноември, поясни Мартина Драгнева, директор на "Социално подпомагане" - Шумен.

Според нея трябва да се обърне сериозно внимание на посещаваемостта на деца в училище.

Има деца, които още през септември са направили пет неизвинени отсъствия, допълни Мартина Драгнева и уточни, че от януари тази година е увеличен с 10 лева средномесечният доход, при който семействата имат право да кандидатстват за детски надбавки. Така от 400 той става 410 лева.

istock
istock

Размерът на месечната надбавка за едно дете е 40 лв., а за две деца - 90 лв.

Право на помощта имат и семействата със среден доход на месец до 510 лева, но те получават 80% от сумата за детската надбавка.

Запазват размера на майчинските и през 2020г.

Дирекция "Социално подпомагане" - Дупница е прекратила изплащането на месечни помощи на общо 60 деца за последните три месеца на 2019 г.

Причината са отсъствия от 5 учебни часа или 3 дни от предучилищна група без уважителни причини. 53 от санкционираните семейства са от община Дупница и 7 от община Сапарева баня.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg