Паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и догодина остава 380 лв. Това записа парламентът в бюджета на ДОО, който депутатите обсъждат на второ четене.

Не бе прието предложението на БСП за 650 лв. обезщетение между първата и втората година. Именно 650 лв. е и искането на социалистите за минимална работна заплата през 2020 г.

Необходимите средства за това ще са около 75 млн.лв. допълнително, което не натоварва бюджета, обоснова се Георги Гьоков. Как 380 лв. могат да заместят доходите от труд, които майка получава, коментира той.

България дава най-малко пари за пенсии и помощи

Освен това, подчерта депутатът, расте минималната работна заплата, демографският проблем в България е налице, как тогава виждате да се отглежда дете с 380 лв. като 363 лв. е границата на бедност у нас.

Предложете атрактивни бонуси като по-кратък работен ден, повече детски градини, посъветва Гьоков.

iStock
iStock

Отхвърлено беше и предложението на ПГ "Воля-Българските родолюбци" обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст да е равно на минималната работна заплата за 2020 г.

6 финансови заблуди на родителите за парите

Бюджетът на ДОО е насочен към стимулиране на хората да се връщат по-бързо на работа и да не зависят много от социалните плащания, защити разписаните пари от правителството новият министър на труда Деница Сачева.

Тя припомни, че правителството вече е обявило, че всяка година ще бъдат заделяни във фонд 70 млн. лв. за строеж на детски градини. От тях 22 млн. лв. плюс още други 10 млн. лв. допълнително ще има за покриване от държавата на такси за детски градини за социално слаби семейства. 

Искат за Коледа и по 40 лв. за всяко българско дете


Към малките населени места ще бъдат осигурени и възможности за мобилни услуги. Освен това в този бюджет трябва да има баланс между всички интереси, между приходи и разходи, подчерта министърът.

НС определи размера на еднократната помощ при смърт на осигурено лице за 2020 г. от 540 лв.

Максималният размер на гарантираните вземания по Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя за 2020 г. е 1525 лв., гласуваха депутатите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg