Над 100 милиона лева допълнително ще влязат в системата на предучилищното образование през следващата година, предаде БНР.

Причината е, че от есента тя ще трябва да обхване задължително и 4-годишните деца. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев по време на дискусия по темата при омбудсмана Диана Ковачева.

Нови критерии за прием в детска градина от септември

Омбудсманът Ковачева обоснова необходимостта от дискусията с притеснения на родители. Някои от тях били против задължителния обхват на 4-годишните в образованието, други се съмнявали дали системата е в състояние да ги поеме.

Против обхвата се обяви Мария Трифонова от Асоциация за родителски кооперативи с аргумента, че детските градини у нас не предоставяли добри условия.

Просветният министър Вълчев призна, че със сигурност могат да бъдат намерени недоволни от детските градини родители. Но подчерта, че обхватът на 4 годишните е важна интеграционна мярка:

Спряха детските надбавки на стотици родители

istock
istock

„Няма как с 1000 думи речевият апарат да има критично мислене, да бъдеш гражданин“.

В подкрепа на задължителния обхват на 4 годишните се обявиха от Синдиката на българските учители. А от Асоциация „Родители“ поискаха анализ за ползата от обхвата на 5 и 6 годишните деца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg