Следим ситуацията с коронавируса всяка седмица, но е наивно да очакваме силно подобрение на показателите.

Ако има умерено подобрение, ще минем към варианта, който беше преди затварянето на училищата - да има редуване на отделни класове, за учениците от пети до 12-ти клас, като с приоритет ще са 7-ми и 8-ми клас.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет, обяснявайки как биха могли да се върнат за присъствено обучение в училищата учениците от пети до 12-ти клас.

Може ли да има нулева учебна година


Той съобщи, че от 4 януари се възобновява присъственият учебен процес в яслите, в детските градини и в училищата - за учениците от първи до четвърти клас.

istock
istock

Сега има крехко подобрение на показателите с коронавируса, което не ни дава обаче основание за връщането на големите ученици в клас. Ще обсъдим отделни дейности, които първи да започнат присъствено, вероятно ще реорганизираме практиките, защото имаме малък резерв от време, за да го направим, обясни министър Вълчев.

Той коментира, че системата на образование е достигнала "краен индекс на затваряне" - три седмици цялата система е затворена.

Част от темите от матурите отпадат

Учениците в гимназиалния етап са вече осем седмици - до Коледа, на обучение в електронна среда - в повечето области и в почти всички големи градове, каза министър Вълчев.

"Крайният локдаун, тук лекарите са по-добри специалисти и имаме примери от другите страни, води до намаляване на стойностите, но е очевидно, видяхме го и през пролетта, че не изчезва вирусът. Въпросът е какво правим след това, ако пак много бързо се увеличат стойностите - остават ли едни и същи деца на обучение в електронна среда до май, когато може да очакваме по-значително подобрение. Очевидно е, че не можем да отговорим положително на този въпрос, че трябва да държим децата затворени вкъщи до май, но от друга страна е тревогата за здравето и живота", коментира образователният министър.

istock
istock

Затова остава възможността на отделни училища, по тяхно предложение, да преминат на обучение в електронна среда, когато имат недостиг на учители и имат заболели, информира министър Красимир Вълчев.

Финансират училища с близо 17 млн. лв. заради противоепидемичните мерки

Той припомни, че преди затварянето на цялата образователна система - от всички 2400 училища в страната, в 1200 училища нямаше нито един случай на коронавирус.

Това са по-малките училища, но нашите данни потвърждават също, че в предучилищната възраст има по-малко заболели и заразени учители, каза образователният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg