Децата учат повече сега, отколкото преди да бъде обявено извънредното положение, заяви пред БНТ просветният министър Красимир Вълчев.

Той отново заяви, че нулева година няма да има.

Вълчев съобщи, че дните, които са в електронна среда, ще се приравняват на редовното обучение. Дори ще компенсираме част от изоставането, което беше по време на грипната ваканция.

Кой може да получи помощ за ученик

В зависимост от това кога се възстанови присъственият учебен процес, ние ще направим оценка колко време има нужда. Най-малко има нужда от 5 или 10 дни за приключване на учебната година, заяви образователният министър.

Министърът отново отбеляза, че дистанционното обучение стартира успешно.

istock
istock

Голям процент училища и учители за по-малко от три дни успяха да създадат организация, каза Вълчев и уточни, че все пак не може да се ползва само синхронната форма на обучение, защото за нея трябва непрекъсната връзка с интернет, а понякога тя се разпада. 

При дистанционното обучение помощта от родителите също е належаща.

Режат лятната ваканция заради коронавируса

Министърът изтъкна и необходимостта от съчетанието на двете форми на обучение: реалната и виртуалната. Не е важното да стоиш в час, за да придобиеш резултатите в учебната програма. Най-важно е да провокираме интереса за учене на децата.

Ако успеем да го направим, те ще прочетат много повече извън часа. Това е префокусирането на съвременните образователни системи, каза Вълчев.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg