Изцяло по електронен път ще става кандидатстването и записването в първи клас в София от тази година. Това стана известно на пресконференция в Столична община.

168 общински училища в столицата ще предлагат записване в първи клас за над 12 000 първокласници. Системата за електронно класиране и прием на учениците в първи клас е надграждане на системата за записване в детските градини. Критериите за прием остават непроменени, подчерта Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование и култура.

Онлайн кандидатстване за първи клас от март 2021

Всички критерии ще се проверяват служебно, по електронен път, което ще облекчи значително родителите от административната тежест. Единственият документ, който засега няма да се проверява служебно, е съдебно удостоверение за осиновено дете.

Онлайн платформа търси стажове за ученици

Родителите, които имат профил в системата за яслите и детските градини, ще могат да използват профила си и за кандидатстването в първи клас.

Новата система ще е видима от 29 март. Предварителният график на кампанията предвижда до 19 април да се генерират свободните места в 168-те общински училища в София.

По 300 лева за всички първокласници и осмокласници за новата учебна година

От 19 април до 28 май ще е регистрирането на кандидатите. След 28 май ще се пристъпи към подготовка на първото класиране, което ще бъде обявено на 4 юни. След това ще има регулярни следващи класирания. Предстои този график да бъде гласуван от общинския съвет.

За родителите, които не могат да кандидатстват дигитално, във всички училища е създадена организация на място да попълнят регистъра. Ще положим усилие да издирим децата, които предстои да са първи клас, но не са записани в системата, посочи Тодор Чобанов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg