Защо пенсионирани учители не получават увеличените си със задна дата – от 1 януари, заплати? Има ли бюрократични пречки за това?

Казусът засяга стотици пенсионирани преподаватели, както и работещи в образователната система, които са я напуснали по други причини.

По проблема няма никакво развитие. Засегнати пенсионирани учители са подали заявления за получаване на разликата в увеличените работни заплати до момента на пенсионирането си. Подготвили са и колективен иск, информира БНР.

Според синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" пенсионираните учители могат да претендират за тези суми от директорите на училищата, в които са работили. На места директорите са изплатили увеличението, но други не знаят как да действат.

Пенсионирани учители не са получили увеличените със задна дата заплати

От страна на МОН се посочва, че по силата на анекса към колективния трудов договор от 10 август тази година, с който заплатите бяха увеличени от 1 януари, основанието за увеличение на работната заплата възниква на 10 август и няма правна възможност лицата с прекратени преди тази дата трудови правоотношения да получат разликата в работните им заплати със задна дата. Увеличението според МОН засяга само работещите към момента на подписване на анекса.

istock
istock

Има изход от този казус, твърди Янка Такева, председател на Съюза на българските учители. Според нея МОН разглежда едностранно законодателната уредба.

Такева се позова на Закона за задълженията и договорите, според който в рамките на три години човек може да търси изплащането на работни заплати за времето, в което е работил и те не са му били платени.

"Призовахме всички потърпевши да подадат заявление до директора да им бъде изплатено това, което са си изработили добросъвестно", уточни Такева.

"Ако директорът не отговори, или отговори, че не може, да си заведат иск. Директорите ще загубят – освен работните заплати, трябва да платят и разходите по делото, и лихвите."

Могат да се завеждат както индивидуални, така и колективни искове, допълни тя. По думите ѝ юристите на КНСБ ще оказват съдействие.

Янка Такева апелира директорите за изплатят заплатите въз основа за ЗЗД, защото става дума за класация на законодателната уредба по йерархия.

Според нея казусът засяга около 1200 учители, а на човек се падат по около 270 лева на месец.

"Аз съм дълбоко убедена, че тези колеги ще си търсят правата, защото това е голяма обида за тях."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg