Обезщетенията за временна неработоспособност поради общо заболяване са познати още като болнични. Какви са условията за получаване на тези обезщетения и зачита ли се за осигурителен стаж и времето на осигуряване по законодателството на друга държава извън ЕС, с която България има сключен международен договор за това, отговаря създателят на mywork.bg Тодор Капитанов.

Паричното обезщетение за временна неработоспособност или както е известно – болничен – дава право на компенсация за изгубения доход от заплата, когато Ви се наложи да ползвате отпуск по болест. За да придобиете това право трябва да сте били осигурен за общо заболяване и майчинство за поне 6 месеца.

Обезщетение при недопускане на работа

Осигуряването за този риск е задължително, ако сте нает по трудов или граждански договор. Правото Ви на обезщетение не зависи от това дали вноските Ви са платени или само дължими, без да са внесени реално, но трябва да сте били осигурявани поне на минимална работна заплата. Ако сте самонаети, трябва да плащате осигуровки.

istock
istock

Изключение от задължението за 6-месечно осигуряване има за Вас, ако сте под 18 години. Осигурителният стаж може да е прекъснат или непрекъснат, да е при различни работодатели.

За да получите това обезщетение трябва да имате болничен лист, който се издава от личния Ви лекар или лекарска консултативна комисия.

Обезщетение при пенсиониране, ако сме в болничен

Ако сте самоосигуряващо се лице, за да имате право на това обезщетение, трябва да сте избрали да се осигурявате за общо заболяване и майчинство.

Зачита се за осигурителен стаж и времето на осигуряване по законодателството на друга държава извън ЕС, с която България има сключен международен договор за това.

Първите 3 работни дни от болничния се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение за месец, по време на който е настъпила неработоспособността. За следващите дни, дневното парично обезщетение за временна неработоспособност е 80% или 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са изплащани осигурителни вноски през последните 18 месеца преди настъпване на неработоспособността.

istock
istock

Например, ако лекарят Ви е изписал 5 дни домашно лечение, а брутната Ви заплата е 1000 лева на месец, дневната Ви заплата за месец с 21 работни дни е 47,6 лева. За първите 3 работни дни болнични ще получите от работодателя 33,3 лева на ден или общо 99,9 лева. За следващите 2 работни дни обезщетението се поема от НОИ, който трябва да Ви изплати 76,2 лева.

Какви измами с болнични засича НОИ

Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

Плащането на обезщетението се извършва само по банков път. Според европейското законодателство сумата не може да бъде намалена заради административни или банкови такси.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg