От 1 169 398 младежи на възраст от 15 - 29 г. в България, неактивни на пазара на труда са 203 475.

Това заяви днес по време на брифинг Златка Господинова, координатор на проекта „Компас - активиране на пазара на труда”, предаде БГНЕС. 

Не сме най-зле в ЕС по отношение на пазара на труда, особено, когато е свързан с проблема застаряващо население, подчерта Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика. Според него държавата с най-застаряващо население е Германия, следвана от Италия и България. 

Законодателството ни трябва да има допълнителна адаптация, за да отчете застаряващото население, смята той. Продължава и „пуническа война” между работодателите и образователната система, защото първите твърдят, че образованието не ги задоволява с кадри с нужната квалификация, а образователните институции отричат и възлагат по-голяма отговорност на работодателите, напомни Нейков. 

Младежи биха станали учители за 1500 лв. заплата 

 

Безработните младежи масово отказват заплата под 1000 лв. 

 

Младежи могат да получат до 20 хил. лв. за стартиране на бизнес

 

У нас нараства броя на неактивните хора, които нито учат, нито работят. Допреди 5-6 години тази цифра по Евростат беше 180 000 души, а днес те са 60 000. Вероятно има някаква грешка, защото това би означавало революция в позитивен смисъл, независимо, че безработицата у нас е под средната за ЕС, подчерта Нейков.

От трайно неработещите голяма част са се отдръпнали в малки градчета и села и трудно са засичани от статистиката. 

Все още не работи в България един важен инструмент - възможността да бъдат признати умения, които са придобити по нестандартен път. Такива хора по различен път са се квалифицирали в различни занаяти по неформален начин, но системата не признава техните знания и опит. Подходяща институция имаме - специализирана агенция, както и нормативна уредба и ако успеем да приобщим тези хора, ще имаме успех на пазара на труда, смята Нейков. 

Цел на проекта „Компас - активиране на пазара на труда”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси” и съфинансиран от ЕС чрез ЕСФ, е активиране и интеграция на младежи между 15-29 г., които не са в процес на образование или обучение и активиране им на пазара на труда минимум на 66 лица от целевата група с предоставяне на пакет услуги по места в областите, продължи презентацията си Златка Господинова. 

Минимум същата бройка лица ще преминат мотивационни обучения за активно търсене на работа с 10-дневни обучения с включени стипендии. А 50 лица от целевата група ще продължат участието си в обучение по дигитална компетентност, а накрая ще получат сертификат.

Ще се осигури и субсидирана заетост на 50 младежи от целевата група за период от 2 месеца като те ще бъдат наети от Балканския институт по труда и социалната политика на 4-часов работен ден като анкетьори с осигурен трудов договор и въвеждащо ориентиране в работата.

Обучителят Борислава Борисова представи снимков материал на историите на отделни участници в проекта от Криводол. Особено сред представители на ромската общност- младежи, които в началото не са имали никаква грамотност, а накрая вече са можели да пишат цели изречения, някои от тях- дори с план за свой бизнес.