Обезщетението, което работодателят изплаща при пенсиониране на служителите си в рамките на няколко заплати, се дава единствено при напускане на работното място. Това уточнение направиха от инспекцията по труда по повод запитвания на фирми и работници. 

Причината е, че от 1 януари човек може да се пенсионира, без да напуска работа. Преди това беше необходимо да напусне, дори и само за един ден. Ако се възползва от новия облекчен ред, служителят ще може да получи обезщетението, когато реално напусне работа. Няма значение дали това ще стане по негово желание или при уволнение.

"Обезщетение за придобито право на пенсия се изплаща при прекратяване на трудовото или служебното правоотношение, а не заради самото пенсиониране. То се дължи на работник или служител, който е придобил право на пенсия и е решил да се раздели с работодателя си, дори да не се пенсионира след това. Право на него имат и работещите, чиито договори са прекратени, след като те са се пенсионирали без прекъсване на осигуряването", обясняват от инспекцията.

Обезщетението за придобито право на пенсия се изплаща само веднъж от един работодател. 

Според Кодекса на труда работодателят дължи две брутни заплати при пенсиониране на служител. Ако той обаче се е трудил при същия работодател през последните 10 г. от трудовия си стаж, тогава шефът му дължи брутното трудово възнаграждение за 6 месеца. 

За държавните служители обезщетението за придобито право на пенсия е в размер 50% от месечната основна заплата към момента на прекратяване на служебното правоотношение за всяка прослужена година като държавен служител, но не повече от 10 месечни основни заплати. 

Ако чиновникът е работил в една администрация през последните 10 г., той има право на обезщетение в размер на 6 месечни основни заплати, а когато стажът му е по-малко от 10 г. - на две, ако това е по-благоприятно за него.