До 21% обхваща сивият сектор в българската икономика, което представлява 23 млрд. лева. 

Това съобщи на пресконференция в Пловдив Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ, предаде Агенция "Фокус".

По думите на Капитанов неформалната заетост у нас е около 16 %, като България се нарежда в топ 5 на страните от Източна Европа, с най-висок процент на неформална заетост. 

За сравнение средната стойност за Европейския съюз е изчислена на 11,6 %.

Една трета признават сивата икономика за престъпление

„Наказанията за работодатели, които допускат това, са от 1500 до 15000 лева, а за длъжностното лице – от 1000 до 10000 лева“, посочи още Капитанов.

Той добави още, че в сектор „Строителство“ около 60% от довършителните ремонти в апартаментите се извършват в сивия сектор, а в „Земеделието“ този процент е още по-сериозен – около 90% работят в неформалния сектор.

Тодор Капитанов изброи всичко това във връзка със старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борбата със сивия сектор.

В кампанията освен синдикатите се включват още НАП и Главна инспекция по труда, Комисията за защита на потребителите и други институции у нас.

„Всички си мислим, че най-страшното е да ни уволнят от работа, но тогава поне може да се реагира в Бюрото по труда, за да ползват обезщетения, или можем да се пенсионираме. Не е така обаче, когато работим без трудов договор и останем без работа. Тогава можем да загубим всичко – няма да имаме работа, но и няма да ни се платят каквито и да са обезщетения. Здравните осигуровки също ще са наша грижа и дори ще дължим пари“, каза още Тодор Капитанов.

„Сивото наистина убива нашите права и доходи. Убива ни буквално и на пътя, защото един от секторите, в които е има сивата икономика, е и търговията с авточасти и ремонта на автомобили. Ние не си даваме сметка как ставаме част от тези процеси“, добави Капитанов.

КНСБ започва нова кампания срещу сивата икономика

iStock
iStock

Той посочи още, че в социалните мрежи има групи за нерегламентирани пътувания, с логистичен център Пловдив. Това е средата, в която гражданите се отзовават и за нерегламентирана заетост.

Тодор Капитанов призова гражданите да се борят със сивата икономика и да подават сигнали за това към институциите. В Дондуковата градина в Пловдив се провежда разяснителна кампания и запознаване на гражданите с мобилното приложение VOX КНСБ, което дава възможност за подаване на сигнали за некоректни работодатели.

„Приложението дава още един канал, който може всеки един гражданин да използва лесно и бързо за подаване на сигнали. То е напълно безплатно и гарантира пълна анонимност. Другото предимство е бързата обратна връзка. За нас е важно хората да получат бърз отговор“, обясни националният секретар на КНСБ Даниела Алексиева.