КНСБ започва нова кампания срещу сивата икономика с акцент върху търговията и ремонта на автомобили, подготовката на шофьори и безопасността на движението.

По предварителни данни, над 300 хил. души работят като автомонтьори, инструктори за шофьори и други длъжности в бранша, често в лоши условия на труд и без осигуровки.

Президентът на организацията Пламен Димитров каза, че около 6800 сервиза за ремонт на автомобили в цялата страна са в сивия сектор, като 1500 от тях са в София.

Димитров заяви, че проблемът със сивата икономика "касае както вредите за икономиката като цяло, но, не последно място, правата на работещите в тези сектори "на сиво".

Председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев допълни:

"По наша неофициална информация, загубите на фиска от сивия сектор в учебната дейност са около 50 милиона лева за година. Това е само за подготовката на кандидати за водачи. Процентът на сивия сектор в нашия бранш е между 80 и 90%. Широко разпространен способ за сив сектор е така нареченото "арендаторство" в обучението – един субект е носител на разрешителното за обучение, а съвсем друг субект обучава, който пък не подлежи на какъвто и да е контрол от субекта, който е носител на разрешителното".

Асоциацията е партньор на КНСБ в нова кампания за борба със сивата икономика в 4 сектора: ремонт на моторни превозни средства, строителство, селско стопанство и лека промишленост.

Близо 40 на сто е делът на сивия сектор в леката промишленост и в строителството.