Лично премиерът и цялото правителство дадохме по-дълъг срок за ползване на неизползваните отпуски - до 31 декември 2011 година. Това заяви социалният министър Тотю Младенов, предаде БГНЕС.

Днес не са гледани промените в Кодекса за социално осигуряване, които засягат болничните и най-вероятно това ще стане на следващото заседание, обясни министърът.

На днешното си заседание кабинетът е разгледал проект за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Промените в Кодекса са в 3 групи, каза Младенов.

"Отпуската се дава, за да може човек да я ползва. Това са завоювани права и те се дават на служителите и работниците да си възстановят силите и да няма трудови злополуки", коментира министърът.

Младенов изтъкна, че загубените календарни дни средно за една трудова злополука са се увеличили от 55 през 2008 година на 63 през 2009 година. При регистрирани през 2008 година 3827 трудови злополуки, от които 101 са довели до трайна неработоспособност и 176 са смъртни, са загубени общо 320 611 календарни дни.

Една от причините за трудовите злополуки е именно невъзстановяването на силите чрез неползването на отпуските, смята министърът. Така новите промени предвиждат полагаемата годишна платена отпуска да се използва в рамките на календарната година, а най-много ще могат да се прехвърлят за следващата година 10 дни и то по производствени причини.

Платеният годишен отпуск следва да се ползва в съответствие с утвърден от работодателя график. Работодателите се задължават да разрешат платения отпуск, ако той е поискан по график.

Министърът помоли синдикатите "за най-малкото нещо да не се плаши, че ще има стачки".

От 1 януари 2010 година до 31 декември 2010 година работодателите ще могат да въвеждат непълно работно време за още 3 месеца, при условие, че ползват мерки за запазване на заетостта, предвиждат още промените.

Временно до края на 2011 година се удължава срокът от 45 календарни дни с още толкова в рамките на една календарна година в случаите на производствена необходимост, при които работодателят без съгласието на служителите си може да им възложи друга работа. Създава се правна възможност за отпуск по икономически причини.

До края на тази година работодателят при намаляване обема на работа ще може да предоставя неплатен отпуск до 60 работни дни без съгласието на служителите си, които се считат за трудов стаж.

С промените се дава правомощия на Главна инспекция по труда да прекратява трудовите правоотношения, обясни министърът. Работникът или служителят ще може да подава писмено заявление до ГИТ за прекратяване на трудовия договор и когато се установи след проверка, че работодателят е преустановил дейността си, трудовият договор на лицата ще се счита за прекратен. ГИТ ще вписва прекратяването в трудовата книжка на работниците. Това се налага заради зачестилите случаи на работодатели, които напускат страната без да оформят трудовите правоотношения на служителите.

Земеделският министър Мирослав Найденов пък обясни, че след направената проверка на Инспектората на министерството се е оказало, че директорът на Изпълнителната агенция за борба с градушките е уговорил размера на платения годишен отпуск на служителите там да расте до 100 дни, което е нарушение на законодателството.

Необходимите средства начислени за платени отпуски са в размер на 1,689 милиона лева. Изпълнителният директор е утвърдил щат от 74 души повече от разписаното в Устройствения правилник. Днес със заповед на министъра директорът на агенцията ще бъде уволнен.

"Някои служители имат решение - ако много се притесняват, че не могат да си ползват 300-те дни отпуска - могат да напуснат и тогава ще им бъде платено", коментира той.