Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ проведе извънредно заседание в Гранитната зала в Министерския съвет. 

НСТС обсъди проектите на Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г., на промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., както и на промените в Закона за държавния бюджет на България за 2021 година.

И бъдещите пенсионери с коефицент за тежест за осигурителния стаж

"И трите бюджета бяха подкрепени принципно от НСТС със малки бележки по отношение на бюджета на НЗОК, които ще бъдат уточнение на извънредно заседание по-късно днес", заяви социалният министър Гълъб Донев след заседанието на НСТС.



Лятото даде възможност бизнесите да работят, подчерта Донев и поясни, че е предвиден достатъчен ресурс, за да бъдат гарантирани доходите на бизнеса и гражданите през следващите месеци.

Повишение има в почти всички бюджети. В политиката за здравеопазване е заложено повишение, което да може да поеме плащанията към работещите на първа линия. Повишение има и в областта на социалната политика за преизчисление на пенсиите с тежестта на осигурителния стаж.

Заложени са и над 230 млн. за други социални плащания, сред които финансова помощ за пенсионерите, които са с пенсия под линията на бедност.

Нейков: Има резерви към поредното увеличение на пенсиите по административен път


Служебният кабинет предлага промени, с които от 1 октомври средното увеличение за един пенсионер да бъде 64 лева.

Социалната пенсия от 148,71 лева да стане 170 лева. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева.

Също от 1 октомври се предлага пенсионерите над 65-годишна възраст, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да взимат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността. Мярката ще бъде за 413 600 души, сочат сметките на НОИ.

Ще бъдат подкрепени и родители на деца до 14 години, ако има ново затваряне заради коронавируса, обясни Донев.



Министърът на финансите Асен Василев поясни, че актуализацията е направена при допускане за тежка криза заради коронавируса.

Плащанията към бизнеса и към здравната система са съобразени с такъв сценарии и те са условни, ако не се случи такава криза, плащанията ще бъдат по-малки.

Пламен Димитров от КНСБ заяви, че подкрепят тази актуализация. 

"Подкрепяме я по две причини. Едната е, че всъщност имаме увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият социалните разходи, разходите за подкрепа на бизнеса и заетостта, и допълнителни разходи в сферата на здравеопазването. Този 1 млрд. и 800 млн. лв. са жизненоважни, и наистина много хора, много организации чакат това да се случи. На второ място подкрепяме философията на тази актуализация. Тя не орязва други разходи. Постигаме едно балансирано действие, спрямо приходи и разходи в действащия бюджет. Като дори се предвижда малко намаление на общия дефицит в края на годината", допълни Димитров.

КНСБ са направили няколко предложения - публичният транспорт да бъде подкрепен, както и да се увеличи квотата за ваучерите за храна.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg