Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда бюджета на държавното обществено осигуряване и предложението за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври.

Служебното правителство предлага увеличението да е с 12,5 процента, като минималната пенсия да стане 340 лева. Пенсионерите с най-ниски пенсии ще получат добавки до линията на бедност, която за тази година е 369 лева.

Какво ще правим с 50-те лева към пенсиите

Според бившият социален министър Иван Нейков това е добра новина. В интервю за Радио Варна обаче той подчерта, че има резерви към поредното увеличение на пенсиите по административен път.

"Премахването на несправедливата разлика между старите и новите пенсии е нещо, за което се говори от 10 години. Така че това е добра новина. Има още една добра новина - тезите на експертите най-после са чути и служебното правителство приема правилна стъпка, а именно - тогава, когато размерът на пенсията е под прага на бедността, да бъде предоставяна помощ чрез механизмите на социалното подпомагане. Има и лоша новина - това е подходът, който се прилага от последните години за административно увеличение на най-ниските пенсии", каза Нейков.

iStock
iStock

Според него, следващото редовно правителство ще продължи политиката на служебния кабинет относно пенсиите.

Иван Нейков смята, че "редовното правителство няма да посмее да даден заден ход, както не посмя служебният кабинет да спре плащането на 50 лева към пенсиите. В социалната сфера има един закон - много лесно се дава нещо, но много трудно се спира това, което веднъж е дадено".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg