„Целта е да осигурим по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери”.

Това заяви пред NOVA служебният социален министър Гълъб Донев относно предвиденото увеличение на пенсиите у нас.  

Това, което предлага служебното правителство, е всички възрастни хора в страната да получат увеличение на пенсиите средно с 12,5%.

Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3%, а социалната с 14,3%.

Близо половината пенсионери у нас ще останат на минимална пенсия

„Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът", обясни Донев.

istock
istock

Всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила ще продължат да се изплащат по този модел, уточни той.

„Тоест, и бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35 %", поясни социалният министър.

Добавка към пенсиите за 2 080 000 пенсионери за август

На въпрос на какви условия трябва да отговорят пенсионерите с най-ниски доходи, за да получат допълващата помощ, Донев заяви следното:

Това ще стане с декларация, която трябва да подадат в Дирекция Социално подпомагане. Ще се направи оценка на съвкупността на доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат подобна помощ. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg