Общо 937 600 са пенсионерите, които ще останат на минимална пенсия от 340 лева, ако се приеме предложението на служебния кабинет за преизчисляване на пенсиите през увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1.2 на 1.35.

Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ.

Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври. Всички пенсии се увеличават средно с 12,5 на сто. Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лв., максималната - от 1440 на 1500 лв., социалната пенсия - от 158 на 170 лв. Всички пенсии, несвързани с трудова дейност, ще получат увеличението от 12,5 на сто.

Добавка към пенсиите за 2 080 000 пенсионери за август

От 1 октомври и всички български пенсионери над 65 години, които получават доходи под линията на бедност, ще получат добавка през социалното подпомагане, така че да няма възрастен човек с доход под линията на бедност, която за тази година е 369 лева, а от следващата става 413 лева.

"Надявам се на политическа подкрепа на тези предложения, защото това ще доведе до повишаване на пенсиите на абсолютно всички български пенсионери, ще извади над линията на бедност голяма част от възрастните, така че политически коректното и разумното е, това да бъде подкрепено", каза министър Донев.

istock
istock

Според разчетите на НОИ 413 600 са пенсионерите, които ще бъдат подкрепени с добавката от социалното подпомагане, за да се допълнят доходите им до линията на бедност. Министърът каза, че с промяната на методиката за линията на бедност, която я изчиства от национални специфики, тя ще стане по-голяма, догодина ще е 413 лева. През тази година увеличението спрямо миналата беше символично, под 10 лева.

Ще извадят ли от бедност българските пенсионери

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че ще подкрепи предложенията поради липса на по-добри. Според него за малките пенсии е трябвало да се добавят 50 лева, а не 40.

"Тогава щяхме да отидем на 17 процента увеличение на пенсиите, а не сегашните 12,5 на сто, но затова очевидно няма достатъчно ресурс. Хубаво е, че се предвиждат доплащания до сегашната линия на бедност, но тя е изключително ниска и могат много укори да се направят към нея, линията на бедност беше политическо решение години наред", каза Манолов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg