Заплати за 15,8 млн. лева са забавени от началото на годината досега. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени 10,4 милиона. Това каза пред БТВ Теодора Дичева от Главната инспекция по труда, която представи най-честите сигнали и нарушения в трудовото законодателство.

Закъсненията преди години бяха по 6-7 месеца, а сега периодът започна да се скъсява, отбеляза тя.

Според синдикатите обаче тези данни са само малка част от неизплатеното на работници.

15-те милиона са само тези, които са установени. Това е не повече от 15-20% от това, което е като цяло, каза Валери Апостолов от КТ „Подкрепа”. По думите му тенденцията за неизплащане на заплати е трайна. Според синдикатите има драстични нарушения на Кодекса на труда и те се усилват.

Дичева обаче обясни, че се случва работникът да е договорил заплата, която е платена, но голямата част от парите се плаща на ръка и не може да се предяви.

Около 30 на сто е сивият сектор, но това, което солидарно се договарят работодател и работник да измамят държавата, няма нищо общо с  това, което документално е договорено и което не е изпълнено от работодателя. Това са две различни измами, изтъкна пък Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал.

„Работниците са поставени на колене, те не могат да поставят условия на работодателя. Той им казва: Или започваш при тези условия, или не започваш”, контрира Апостолов.

През 2015 г. са установени над 220 000 нарушения, като най-голям процент от тях са по трудови правоотношения и безопасни условия на труд. Най-често работодателят не спазва работно време, почивки и отпуски, става ясно от данните на Инспекцията по труда.

Един от основните проблеми е, че се сключват трудови договори на 4 часа, а устно се разбират, че ще се работи по 8 и повече.

С това е свързана и практиката „пари в плик”.

Плащат се осигуровки на 4 часа, част от заплатата се плаща официално, а другата част се дава на ръка.

Рисковите сектори са „Търговия на дребно”,”Ресторантьорство“, „Хотелиерство“, „Дейности по охрана“, „Сухопътен транспорт“,„Строителство“.