За социални грижи са отделени най-много средства от държавните администрации във всички страни членки на ЕС, но делът на тези разходи спрямо БВП силно се различава: от 24.1 на сто във Финландия, 23.9 на сто във Франция до по-малко от 12 на сто в Ирландия, Малта, Латвия, Румъния, България и Чехия.

Това показват последните данни на Евростат.

От 1 март влиза в сила националната програма за грижи в домашна среда

В България разходите на държавните администрации през 2018 година са били 36.5 на сто от БВП, от които 12 на сто за социални грижи, от които 0.3 на сто за болест и инвалидност, 8.9 на сто за старост, 2.3 на сто за семейство и деца и 0.1 на сто за безработица.


Най-голям дял от разходите за здраве и образование е отчетен в Дания и Швеция.

istock
istock

България е с най-голям дял в ЕС на разходите за обществен ред и безопасност (2.5 на сто) спрямо 1 на сто в Ирландия и 1.1 на сто в Люксембург и Финландия.

България е и сред страните с най-голям дял на разходите, свързани с икономически въпроси (6.7 на сто, колкото и Хърватия).
Най-голям дял от БВП е отпуснат за отбрана в Латвия (2.1 на сто), Естония и Гърция (2.0 на сто).

За култура, развлечения и вероизповедание най-много средства от БВП са отпуснали Унгария (3.2 на сто) и Естония 2.0 на сто).

Нидерландия, Белгия и Гърция са били най-щедри при разпределянето на средства за опазване на околната среда (между 1.4 и 1.3 на сто), посочва Евростат на страницата си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg