Българите изпреварват руските граждани по брой запитвания и осъществени продажби през изминалия сезон.

В Созопол делът на българските купувачи е най-голям – 37%. На второ място с 28% са руските граждани.

Следващите два пазара с еднакъв дял по 12% са съответно Германия и Израел, показва годишният доклад на Green Life.

Кои са българските купувачи

Сред купувачите на ваканционни имоти се обособява нов тип клиенти. Това са хора, които търсят отделни вили в затворен комплекс.

Колко стигна цената на апартаментите в кварталите на София

Профилът им е сходен - семейства с деца, които разполагат с по-високи доходи
. Поддържат висок стандарт на живот и искат да го пренесат и в морския си дом. Много често основното им жилище е къща.

Затова предпочитат да бъдат отделени и държат на собственото пространство около имота.

istock
istock

„През изминалия сезон наблюдавахме засилен интерес към вили от страна на българските купувачи.

Близо 60% от покупките са осъществени именно от наши сънародници. Още повече, сравнени с 2018, запитванията за този тип имоти, в пъти се увеличават“, казва Екатерина Желяпова, търговски директор.

„Тези жилища представляват премиум продукт, който няма аналог на пазара - редови къщи с просторна архитектура и малък процент общи части, подходящи за семейни ваканции.“, допълва тя.

Сънародниците ни, живеещи в чужбина, заемат съществен дял от българските купувачи. Те разполагат с по-малки бюджети, като голяма част от тях купуват с цел съхранение на спестените средства и избират недвижимите имоти като най-сигурен вариант. Този тип клиенти се насочват към Поморие, където изборът позволява по-бюджетни решения.

Септември е бил най-силният месец по брой проведени огледи и сключени сделки.

Клиентите, закупили в този период, са туристи, почивали в комплекса през лятото, които вече са обмислили добре покупката и са взели решение.

В края на сезона се връщат като купувачи, готови са сключване на сделка.

istock
istock

„Прави впечатление, че бюджетите им са по-високи спрямо тези, закупили през юни. В началото на лятото клиентите търсят по-бюджетни възможности и готови имоти, в които да могат да отсядат веднага.

Към края на сезона се активизират купувачите, които имат повече изисквания към имотите и са отделили повече време за размисъл, за да вземат най-доброто решение за себе си“, допълва Желяпова.

В сила е тенденцията, наблюдавана и изминалата година, все повече клиенти да използват външно финансиране за покупките си.
Особено валидно е това при купувачите, търсещи класически ваканционни имоти – в затворен комплекс, с осигурени удобства и допълнителни услуги.

„Използването на кредит за финансиране на сделката не винаги означава, че купувачът не разполага с необходимите средства.

Напротив, голяма част от тези клиенти имат добри доходи и нямат притеснения да пристъпят към дългосрочна покупка на втори имот с банков заем.

Повлияни са от изгодните кредитни условия и желанието за подобряване на качеството на живот.

istock
istock

Повечето от тях вече разполагат със собствено градско жилище и покупката на ваканционен имот надгражда досегашния им социален статус“, допълва Желяпова.

Макар българските граждани да изпреварват рускоговорящите купувачи в Созопол, в Поморие руснаците заемат първо място по реализирани продажби с дял от 22,5%.

Как да изберем жилището, което да купим

Следващите две групи с еднакви проценти - 20%, са от Украйна и България, следвани от клиентите от Германия - 17,5% и Израел - 10%.

Увеличават се покупките с граждани от Германия и Израел, и в Созопол, и в Поморие.

Извън основните типове купувачи, на пазара присъстват граждани от Великобритания, Белгия, Унгария, Латвия, Полша, САЩ, Естония. Единични сделки има и с клиенти от Молдова, Испания, Казахстан.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg