Колко са достъпни жилищата в София за българите, изчислява агенцията за недвижими имоти "Бългериан Пропъртис".

Тя пресмята показател за достъпност на имотите, който показва колко месечни заплати са нужни за покупката на 1 квадратен метър жилище в София.

За основа се взима съотношението на цената на жилищата на квадратен метър към средната месечна заплата в столицата.

За второто тримесечие на 2019 г. стойността му достигна ниво 1.23, което означава, че са нужни 1.23 средни софийски заплати за покупката на 1 кв. м.

Колко стигна цената на апартаментите в кварталите на София

Това е най-ниската стойност, измерена през последните 10 години, следователно през 2019 г. имотите в София са най-достъпни за купувачите.
 
istock
istock


Това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващо нарастване на доходите.

Коефициентът за достъпност е далеч под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3.5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София.

Ипотечните кредити представят друг аспект от достъпността на имотите чрез достъпността до банково финансиране за тяхната покупка.
 
И по този показател имотите в момента са най-достъпни за цялата история на жилищното кредитиране в България, тъй като в момента лихвените проценти по кредитите са на исторически най-ниските си нива средно около 3% за третото тримесечие на 2019 г. и се очаква тези нива да се запазят и през следващата година.

pixabay.com
pixabay.com


Обемите на новоотпуснатите жилищни кредити продължават да нарастват и през третото  тримесечие достигнаха над 900 млн. лв., което е сравнимо с показателите от 2007/2008 г.

Купувачите избират по-скъпи жилища в София

Но към момента икономическата ситуация е много по-различна, брутният вътрешен продукт е значително по-голям и като дял от него новоотпуснатите жилищни кредити са под 3%, докато през 2007/2008 обемът им надвишаваше 6% от БВП.

За 9-те месеца на 2019 г. новоотпуснатите ипотечни кредити са нараснали с около 4.2% на годишна база, което е под нивата на растеж от предходните години и е по-скоро умерено нарастване, следващо темпа на икономически растеж.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg