Купувачите избират по-скъпи жилища в София.

От там идва покачването на цените при реално сключените сделки по районите в столицата, което отчита и националната статистика.

Имоти на по-ниски цени – независимо дали старо или ново строителство, има, но тe не предизвикват интерес. Българите вече искат да живеят в по-хубави апартаменти.

Това заяви Ирина Кънева, търговски директор на строително-инвестиционна компания.

По данни на компанията, когато купуват ново жилище, по-голямата част от клиентите продават старо. Същевременно покупките с кредит бележат ръст – от началото на 2019 г. около 50% от сделките на компанията са сключени с ипотека.

Как да изберем жилището, което да купим

И през 2020 година пазарът на жилища в София ще отчете ръст на броя сделки, прогнозират експертите.

Горещите точки за покупка на имот в София се изместват
economic.bg

Според тях причините се коренят не само в предстоящото изповядване на сделките ново строителство, които към момента все още са на етап предварителен договор, но и в новите купувачи, които не губят мотивация да се сдобият с имот.       

Основен двигател на активността е добре работещата икономика. Клиентите са спокойни и предприемат действия за подобряване на начина си на живот.

Покупката на имот е сред традиционните стъпки за това, т.е. високият интерес към огледи за жилища е естествен резултат от стремежа на хората да повишат стандарта си.

Слуховете за нов имотен балон на този етап нямат никакви основания, най-малкото защото не е реализиран все още изключителен бум - т.е. не се е формирал балон.

През последните месеци имаме устойчив ръст на огледите и реалните сделки - убеден съм, че където има качествен продукт, ще има и продажби”, казва Димитър Савов, изпълнителен директор на компанията.

Кои са предпочитаните квартали за покупка на луксозен имот в София
economic.bg

По думите му, купувачите, които търсят имот за лично ползване, не идват от останалите населени места, както това бе валидно допреди няколко години.

„Днешните купувачи, преди да пристъпят към днешното си търсене, са живели в София, но в по-малко и по-бюджетно жилище, или пък са били под наем. При нас те търсят подобряване на своя статус - по-голямо жилище или по-престижна локация”, казва още Савов.

Данните на компанията сочат, че около 20% от сделките са с инвестиционна цел. Те традиционно са за двустайни или маломерни тристайни апартаменти в райони с високо търсене на жилища под наем.

Най-желаните квартали за покупка на имот в столицата
economic.bg

Мнозинството от клиентите винаги са тези, които избират имот за живеене. Отличава ги все по-високата взискателност.

Какви апартаменти търсят най-много българите

 „Сделките с външно финансиране не са резултат от невъзможност на хората да се сдобият с имота с лични средства. Те купуват с кредит, просто защото лихвите са ниски и това е изключително евтин и достъпен ресурс.

Изключение правят само най-скъпите имоти, при които доминират плащанията със собствени средства.”, допълва Кънева. 

От компанията регистрират два ключови показателя, които мотивират крайното решение на купувачите – локацията и вътрешното разпределение на имотите.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg