Експертите на Пощенска банка споделят 3 важни стъпки, които ще Ви помогнат при избора на имот и жилищно финансиране.

Да си зададете ясни критерии, на които да отговаря търсеният от вас имот – например максимална цена на имота, локация, тип строителство, желана квадратура, брой стаи и др.

В случай че планирате да закупите имота с банков кредит, банката може да ви ориентира какъв размер на жилищно финансиране може да получите дори и още да нямате избран имот.

Какви апартаменти търсят най-много българите

Това ще ви улесни при търсенето на нов дом, тъй като ще знаете какъв е ценовият диапазон, отговарящ на вашите финансови възможности.

istock
istock

Да се консултирате със специалистите в сферата на кредитирането – експертите в банковите офиси и най-вече в центровете за жилищно кредитиране ще съдействат за целия процес по кандидатстване и усвояване на кредита − от подготвянето на необходимите документи до получаването на самото финансиране.

Също така ще ви ориентират за най-изгодните решения при обслужването на кредита - например ползване на удобното мобилно банкиране и на пакетни програми с преференции за банкови услуги.

Да планирате внимателно избора на кредитна оферта и обслужваща банка – жилищните кредити са със средна продължителност от около 20 години.

Затова е важно при избора на оферта за финансиране да се вземат предвид не само текущите условия, но и изгледите за обслужване на кредита в дългосрочен план.

От значение е финансиращата институция да е стабилна и с доказан опит в сферата на жилищното кредитиране.

istock
istock

Добре е да се отчетат и възможните промени в лихвения процент напред във времето. Например оферта с променлив лихвен процент може да е по-атрактивна, отколкото за кредит с фиксиран лихвен процент.

Евтините кредити ни карат да купуваме повече

Но в дългосрочен план фиксираният лихвен процент дава по-голяма защита и гарантира, че по време на прилагането му, вноската ви няма да се повиши.

Застраховката живот, сключена към кредита, също ви предлага допълнителна защита, защото покрива плащанията по кредита ви при настъпването на непредвидени събития.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg