Средната цена на продадените жилища в София през 3-тото тримесечие на 2019 г. е 1 088 евро/кв. м. при 1 090 евро/кв. м. за същия период на миналата година.

Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 89 307 евро при 86 260 евро за същия период на миналата година.

Това показват данните на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES.

През последните няколко години средната покупна цена се движи около 90 000 евро с изменения около тази сума в зависимост какъв тип жилища преобладават в покупките през даденото тримесечие.

Какви апартаменти търсят най-много българите

Това е достатъчно показателно, за да потвърди очакваното от нас забавяне на нарастването на цените и достигане до плато, за което споменахме в анализа ни от началото на тази година.
 
Приключва една изключителна година за имотния пазар в София със стабилни цени, нараснали обеми продажби и отлична достъпност на жилищата.
 

Средните цени в най-популярните квартали през 3-тото тримесечие на 2019 г. са:
 
• Банишора – 985 евро/кв.м.

• Манастирски ливади – 1 042 евро/кв.м.

• Витоша – 990 евро/кв.м.

• Кръстова вада – 1 308 евро/кв.м.

• Дианабад – 1 296 евро/кв.м.

• Люлин 2 – 688 евро/кв.м.

 
Параметри на закупените жилища
 
През 3-тото тримесечие на 2019 г. закупените жилища са предимно двустайни. Те съставляват 65% от закупените жилища, а 30% са тристайни.
 
Средната площ на закупените жилища е 81 кв.м. – спада от 89 кв.м. в началото на годината заради нарастването на дела на двустайните апартаменти.
 
Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като обаче забелязваме засилване на интереса към високите етажи.
 
В момента на пазара има проекти с по 10 и повече етажа, от които се откриват страхотни гледки от високите етажи и купувачите оценят все повече възможността да живеят на високо, сред повече простор и светлина, гледки и далеч от градския шум.

Със съвременните системи в сградите неудобствата, свързани с високите етажи, отстъпват пред възможностите, които те предлагат.

“Още в началото на тази година имотният пазар в София превключи на по-висока скорост и тази тенденция се запазва и до момента, като последното тримесечие ще бъде особено силно за пазара”, обобщава тенденциите Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Темпът на нарастване на цените на имотите очаквано затихна и на практика през тази година имаме непроменени цени на база реално сключени сделки”, допълва тя.

„В допълнение към стабилните цени, всички фактори, които влияят върху пазара, са със силно положително въздействие и резултатите от това са силен пазарен подем и положителни перспективи за развитие и през следващите години.“
 

istock
istock

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях
 
Развитието на новите проекти продължи от там, където беше спряло преди 10 години, а именно в районите по южната дъга на околовръстното шосе. И в сегашния цикъл на подем те бяха първите, които получиха развитие и да привлякоха интереса на купувачите.

Заедно с това тече и процес на подобряване на инфраструктурата и на наличните удобства и услуги в тях. Колкото и минуси да имаха квартали като Манастирски ливади, Витоша и други, безспорен факт е, че те са южни квартали, близо до Витоша, близо до центъра и до основни точки от града и поради тези причини те пак заемат топ позиции в търсенето на купувачите, а с времето и средата им се подобрява.
 
От друга страна, тече процес по засилен инвестиционен интерес към северните и западните квартали, където метрото дава значителни предимства, има налични терени и където има огромен потенциал за развитие на нови проекти.

Това води до по-голяма склонност на купувачите да преосмислят търсенето си, да разглеждат все по-голям периметър от квартали, да дават шанс на нови райони с по-ниски цени на имотите.

В резултат, кварталите, към които купувачите проявяват интерес през тази година, са доста по-разнообразни и обикновено те са движени от един или няколко големи проекта, даващи цялостно нов облик на района.
 
Наблюденията на брокерите сочат, че кв. Банишора успя да дръпне значителен интерес.
 

Манастирски ливади излезе напред и се нареди в челната тройка с активни продажби.

istock
istock

Кварталът постепенно се връща в полезрението на купувачите заради централното си местоположение по бул. България и близо до Витоша.

Кои квартали на София са най-търсени за покупка на имот

Кв. Витоша остава сред най-предпочитаните квартали за купувачите заради близостта до централни булеварди, бизнес центрове, Витоша, както и заради отличните проекти за затворени комплекси с ниско застрояване, които се предлагат на пазара.

Следващ в списъците на купувачите е кв. Кръстова вада.

Активно се търгуваха жилища и в ж.к. Люлин 2, където на пазара е единствената сграда ново строителство с Акт 16, която се предлага на цени между 650 и 700 евро/кв.м.
 
Останалите популярни за покупка квартали в София Дианабад, Младост, Малинова долина, както и някои по-крайни квартали като Връбница.
 
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg