Половината фирми в България са индексирали възнагражденията на служителите си заради повишените инфлационни нива.

Това е един от изводите от експресно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред нейните членове заради сериозно повишените нива на инфлацията и влиянието й върху пазара на труда. Анкетното проучване е доброволно и е направено в периода от 19 - 29 юли, съобщиха от Палатата.

Според участвалите в проучването, при близо 80 на сто от предприемачите се отчита сериозно увеличение на цените на суровините и енергийните продукти. Една трета от компаниите са отложили инвестиции, за да могат да компенсират нивата на инфлацията, а при над една четвърт от фирмите оборотите са се увеличили, но размерът на печалбата им е намалял.

При 21 на сто от анкетираните се наблюдава намаление на числеността на персонала. Други посочват, че в следствие на инфлацията страната ни е загубила част от конкурентните предимства спрямо производители от ЕС.

България е с най-ниска минимална заплата в ЕС

53 на сто от предприемачите са увеличили възнагражденията на служителите, за да могат да посрещнат увеличените цени на стоките и услугите. Данните потвърдиха притесненията от възникване на необходимост от увеличение на работните заплати, изказани от 51 на сто от представителите на българския бизнес в хода на експресното проучване от юни тази година за очакванията от присъединяването на България към еврозоната, а също и опасенията на 61 на сто от участниците в Европейското икономическо проучване 2022 на Европалати по същия повод, коментират от БТПП.

istock
istock

При половината от предприемачите ръстът на възнагражденията е между 5 на сто и 10 на сто. 24 на сто от предприятията са увеличили възнагражденията с изпреварващ ръст, над инфлацията към юни 2022, която е в размер на близо 17 на сто или с нейния размер. Според 9 на сто от респондентите, увеличението е в размер на 3,3 на сто - колкото е и инфлацията за 2021 г., но това е и политика на отделни предприятия – да индексират възнагражденията, в началото на всяка година, със средногодишния размер на инфлацията, която през 2022 г. се очаква да достигне нива около 12 на сто, отбелязват от БТПП.

БНБ: Работодатели се съревновават за служители с по-високи заплати

Бизнесът изразява сериозни притеснения по отношение на бъдещото развитие на инфлацията у нас и в Европа. Според някои кризата едва сега започва. 66 на сто от предприемачите не очакват инфлацията да се възвърне скоро на предкризисните нива, а над 20 на сто посочват, че очакват тя сериозно да намалее при стабилизиране на политическата обстановка у нас или при приключване на войната в Украйна. Едва 2 на сто очакват инфлацията да се възстанови до търпими нива към края на годината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg