До края на годината не се очаква нивата на безработица да се повишат заради трудната компенсация на липсата на работна сила. Заради липсата на квалифицирани кадри ще продължи натискът за повишаване на заплатите. Това заяви пред БТА председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Този натиск за вдигане на заплатите допълнително се засилва и заради двуцифрената инфлация в България, като работодателите ще трябва да продължат с намаляването на маржа на печалбите, което пък им пречи да инвестират в модернизация на производствата.
 
Допълнителен утежняващ фактор е непремереното решение, включително и на последното правителство за увеличаване на заплатите в определени сектори - например в образованието, без постигане на предварително поставяне на цели, както и в нереформирани сектори, въпреки обещанията за оптимизиране на администрацията, смята председателят на БТПП.

Всичко това според него изтегля част от работната ръка от прякото производство в други дейности. Очаква се тези проблеми да доведат до увеличаване на сивия сектор в икономиката, а това ще рефлектира върху приходите в държавния бюджет, допълни Симеонов.
 
Според председателя на БТПП 20 процента инфлация до края на годината в България може да има единствено при сериозни международни усложнения. Той изрази надежда войната в Украйна да не се разпространи и да се направят усилия за мирното й приключване.

България е с най-ниска минимална заплата в ЕС

Същевременно обаче Симеонов каза, че е вероятно да има известен период, в който страната ни ще изпадне в рецесия, но изрази надежда той да не продължи дълго.
 

istock
istock

Бизнесът е с умерени очаквания към вицепремиера по управлението на европейските средства Атанас Пеканов по отношение на Плана за възстановяване и по оперативните програми. Разочарованието на всички е голямо, защото някои държави вече година работят с тези огромни средства. Каквото и да кажем, вече сме в страхотно закъснение и това намалява шанса на България да догонва другите страни. По тази причина очаквам служебният ресорен вицепремиер час по-скоро да започне да се справя със задачите, защото от прекалено умуване сме на кота нула, коментира председателят на БТПП.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg