От началото на годината в страната ни се случиха доста динамични събития, които по един или друг начин повлияха върху развитието на икономиката и търсенето на работа от незаетите българи. 

За съжаление информацията, която се отнася до условията за наемане на работа в България, не е достатъчно надеждна, тъй като данните, свързани с нивата на заплащане, допълнителните придобивки и схемите за допълнително стимулиране в общия случай се считат за строго поверителни и никой не е склонен да сподели какъв е размерът на трудовото му възнаграждение.

Работодатели с условия за подкрепа на механизъм за минималната заплата


Цифрите от официалната статистика не винаги представят състоянието на реалния пазар, особено когато става въпрос за частния сектор. Тук на помощ идват така наречените HR компании, занимаваща се с кариерно развитие. Доверяват ли се, българите на информацията, която те ни предоставят и какво показват последните данни? 

За добро или за лошо през последните няколко години сме изправени пред непрекъснати предизвикателства. От началото на 2022 година се наблюдава един почти постоянен ръст на предложенията за работа в страната в почти всеки един от секторите. Това обясни за радио Видин Християн Петков, оперативен мениджър в компания, занимаваща се с кариерно развитие и комплексни HR услуги:

istock
istock

"Това, което наблюдаваме през последните два месеца- месец юни и месец юли е един лек спад в тези предложения, но той не е нещо, което към момента трябва да ни притеснява. По- скоро той е естествен, тъй като от една страна до голяма степен ръстът на предложенията през първите месеци на годината беше в сектора "Търговия и продажби" и в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство". Това са тези сектори, които така да кажем се зареждаха за летните месеци и те в момента достигнаха до своя пик. Това е едната причина, а другата е, че все пак сме в отпускарски сезон и до голяма степен, както самите компании, работодатели и хора, които се занимават с подбор на персонал, така и самите търсещи работа, в момента са по- скоро на почивки и не са толкова активни на пазара на труда."

Фирми търсят работници с ненужна квалификация

Как се отразяват конкретните политики в различните сектори, касаещи трудовите възнаграждения на търсещите работа и кои са предпочитаните такива?

"Има сектори, които имат политики на актуализация и увеличаване на възнагражденията на определен период, да кажем сектора на аутсорсинг, IT сектора, някои компании, които се занимават с търговия, те да кажем на 6 или по- популярно на 12 месеца биха актуализирали своите увеличения. Специално през тази година, тъй като сме в един много особен период на доста завишена инфлация, както ние, така и други колеги и компании в бранша направиха проучвания с работодатели и това което резултатите показват е, че по- голямата част от анкетираните работодатели, независимо в какъв сектор са, имат желанието да увеличат възнагражденията на своите служители."- обясни Християн Петков.

istock
istock

Много българи и тази година избират родното Черноморие, за да работят през лятото в ресторантьорския и хотелиерски бранш. Докарват си прилични доходи и успоредно с това си позволяват да се докоснат до магията на морето и плажа.

Хората отказват да работят дистанционно

Отразиха ли събитията на международната сцена и вътрешнополитическите сътресения върху ръста на обявите за работа по българското Черноморие? 

"Като цяло винаги са много обявите за работа и доста хотелиери търсят хора, най- вече изпълнителски персонал. От време на време излизат и мениджърски позиции, но най- вече се търси изпълнителски персонал. След дългия период на форсмажорни обстоятелства за бранша и за туризма, и миналото и това лято се поотпушиха малко нещата откъм работа и отваряне на хотелите, които бяха затворени. Това наложи доста по-засилено търсене на хора, защото при тези условия доста от хотелиерите съкратиха доста от персоналите си, съкратиха доста от разходите си, за да могат да оцелеят, което е абсолютно логично. Имаше един период, в който всеки се опитваше да си попълни екипа за предстоящия летен сезон, но все още е много трудно за кадрите."- подчерта Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg