Най-честите нарушения на трудовото законодателство са свързани с изплащането на работната заплата, почивките и отпуските, както и здравословните и безопасни условия на труд. Това сочат данните на КНСБ.

Вицепрезидентът на синдиката Тодор Капитанов даде и примери за нарушения. Момче и момиче са наети в малко заведение, което работи 24 часа. Двамата започват също да работят на 24-часови смени. Договорите им обаче са на 4-часов работен ден.

„Има над 20 нарушения”, обясни Капитанов пред NOVA.

Повече сигнали за нарушения на трудовите права отчита КНСБ

„Има неизплащане на извънреден труд, неизплащане на нощен труд, на работа в почивни и празнични дни. Това влияе на техните осигуровки”.

Освен това двамата са назначени на позицията сервитьор, а всъщност съвместяват много длъжности.

„Работят като управители, сервитьори, бармани, те са хигиенисти, занимават се с цялата документация. А получават заплащане, когато го получават, за 4-часов работен ден”, обясни Капитанов.

istock
istock

„Още по-унизително от ниската заплата е дали ще ти я дадат, и дали ще е навреме”, коментира Капитанов.

През деня двамата работели на много горещи температури, които са извън нормите. Освен това в заведението се пуши.

Промени предвиждат възможност за съкратено работно време

„Един наглед кратък пример от морето илюстрира ситуацията в туризма, хотелиерството и услугите, където са най-честите нарушения”, каза Капитанов.

За друг спор с работодатели, сигнализираха млади хора, които отишли да се трудят в ресторант в Созопол. Казват, че първоначално са били без трудов договор. След това се оказало, че имат договори, на които са били подписани.

Оплакват се също, че още не са си получили парите за юни.

Работодателят отхвърля обвиненията и казва, че не е подписвала никого и всичко е платено.

От КНСБ приемат сигнали в сайта им, както и по всякакви канали на комуникация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg