Работодателите да плащат само първия ден от болничните, а вторият и третият да се плащат от Националния осигурителен институт - това е условието, което Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поставя в специално становище, за да се съгласи на нов механизъм за определяне на минималната работна заплата за страната.

Аргументът е, че по този начин предприятията ще имат пари за увеличението ѝ.

В момента първите три дни от болничния се поемат от работодателя, а НОИ плаща от четвъртия.

Социалното министерство представи пред бизнеса и синдикатите общо три варианта за определяне на минималната заплата.

България е с най-ниска минимална заплата в ЕС

Предложението на социалното министерство е минималната заплата да се определя с автоматичен механизъм по определени критерии на базата на проекта на новата европейска директива за адекватни минимални заплати.

Трите варианта, представени пред бизнеса и синдикатите, са разновидност на формула, според която минималната заплата е 50% от средната.

istock
istock

От Асоциацията на индустриалния капитал в България смятат, че тази формула е некоректна и че е по-добре тя да се прилага поотделно за всяка икономическа дейност, като се взема предвид средната заплата за съответната дейност и се определя отделна минимална заплата по икономически дейности.

Другият вариант според работодателската организация е средната заплата във формулата да не бъде обявяваната от Националния статистически институт средна брутна работна заплата, а друга величина, в която не влизат допълнителните възнаграждения, включително и така нареченият "клас" за  професионален опит и трудов стаж.

Споразумяха се за минималната заплата в ЕС

От КНСБ настояват формулата минималната заплата да е 50 процента от средната, да важи за шестмесечието на предходната година, след което бизнесът и синдикатите да договарят нова сума, която да достига така наречената заплата за издръжка.

Сметките на синдиката сочат, че в момента при средна заплата от 1625 лева за полугодието, първоначално минималната трябва да е 813 лева, след което да се договори нов ръст.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg