Колко точно ще са ми нужни? Как да сметна тази сума? Каквото и да кажем, каквото и да сметнем, нито ще е точно, нито може да сме сигурни в сумата.

Но едно е сигурно – ако не се опитаме да сметнем, ако не се помъчим поне порядъка сума да разберем, то когато ни притисне отговорът на този въпрос вероятно вече ще е късно и тогава ще бъдем неприятно изненадани.

Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institute.

Работилницата дава възможност на участниците:

- да разберат какъв е техният личен профил по отношение на управление на личните финанси;

- да видят какви възможности за инвестиции въобще има на пазара и за кои инвестиции, как да подходят;

- да подберат оптималните, лично за тях: подход, инвестиционни възможности и потенциал за по-добро управление на личните финанси;

- да разберат какви конкретни практични стъпки може да предприемат, за да запазят състоянието си и какво конкретно да направят, за да може парите да заработят за тях.

Как да кандидатстваш за стипендията? Попълни формуляр за кандидатстване до 22.11.2019, като ни споделиш колко според теб трябва да спестиш преди да се пенсионираш. За да дадеш обоснован отговор, по-долу ще намериш насоки, подход за изчисляване на въпросната сума.

Подходът илюстрира малка част от уменията, които ще можеш да усвоиш по време на работилницата.

Накрая ще ти изпратим статистика на обобщените отговори на всички участници в конкурса и подробен подход за изчисление с експертно мнение от фасилитатора на работилницата „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“.

istock
istock

Как да изчислиш колко трябва да си спестил преди да се пенсионираш? Кратки насоки и идеи за подход как да изчислите вашата сума:

Правилото

Едно от известните и прилагани правила е т.нар. “правилото на 4%”. Тук идеята е, че следва да сме заделили такава сума, че след като сме се пенсионирали, ако теглим от нея по 4% всяка година, то изтеглените годишни суми да са ни достатъчни да живеем старините си така, както планираме. Казано по друг начин, планираната годишна сума нужна за разходите ни я умножаваме по 25. Тоест, допускаме, че с въпросната заделена сума ще живеем 25 години.

Разходите

Да имаме поне идея колко ще са нужните ни разходи когато се пенсионираме е основополагащо за изготвяне на цялостния план за пенсиониране. Но всъщност въобще не е лесно да стигнем до крайната цифра. Кой може да отгатне колко ще са разходите му за лекарства, лечение, (а може би и престой в болници, операции)?

Трудно може да “отгатнем” как ще се промени отношението ни към развлеченията - спорт, туризъм и пътуванията например. Не знаем как стилът ни на живот, интересите ни, дори ценностите ни ще се променят.

istock
istock

Това, че сметка ще е трудна, не означава да не я правим. Някои от основните пера разходи, които следва да отчетем, и да помислим как е реалистично те да се променят след пенсиониране (следва да се има предвид, че за всеки би било индивидуално и различно), са:

- Жилище;
- Храна;
- Здравеопазване; 
- Дрехи и транспорт;
- Развлечения.

Кои от изброените пера ще се вдигнат, кои ще спаднат, кои ще се вдигнат по-значимо, кои ще спадат плавно? Това са важните въпроси които всеки следва да си зададе, за да стигне до по-реалистичен бюджет на разходите си след пенсиониране.

Инфлацията

Нека да разгледаме следната илюстрация: ако аз съм на 45 год. и планирам да се пенсионирам на 65 год., и ако към днешна дата съм изчислил, че на мен и съпругата ми ще са ни нужни 36 000 лв./година (или по 3 000 лв. на месец) след като се пенсионираме, то въпросът е тези 36 000 лв сега на колко ще са равни след 20 години? Ако допуснем средна инфлация от 4% на година, то годишният размер на този бюджет след 20 години ще трябва да е 78 880 лв, или 2.19 пъти повече (1.0420). Тази илюстрация ни води до важен извод – лесен за формулиране, но труден за постигане:

Ако “по пътя” към натрупване на спестяванията си, успеем да ги инвестираме при доходност равна на инфлацията, то може да извадим инфлацията като заплаха от нашата задача.

Иначе казано, ако успяваме да постигнем доходност на спестяванията си равна (или по-висока) на реалната инфлацията, то колкото успеем да заделим за пенсиониране, реално с толкова ще можем да разполагаме след като се пенсионираме – по този начин елиминираме ефекта “стойност на парите във времето”.

Очакваме вашите отговори и кандидатури до 22.11. Участвайте в конкурса оттук >>


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg